Årelangt fiskeriforsøg lider et knæk: - Det er ærgerligt
Forsøget med et nyt type garn gik ikke, som hverken fiskerne eller forskerne havde håbet.
I tre år har forsøgsprojektet været i gang - et type garn, som ikke skal mikroplastik i havene.
Det traditionelle fiskenet er nemlig lavet af nylon, og problemet er, hvis det fortsætter med at blive i havene.
I en kasse har både det nye bionedbrydelige net og et traditionelt net ligget i et år, som skal vise, hvordan garnene går i opløsning.
Det nye net skal dog også kunne bruges i den virkelige verden - men her lider forsøget et knæk, da fiskerne i Hirtshals skulle bruge det.
- Det forsøgsnet, vi brugte af det andet materiale, var ingen strækkeevne i, så de knækker lige så snart, vi rørte ved det, siger Niels Kristian Nielsen, formand for Hirtshals Fiskeriforening og fortsætter:
- Det er skide ærgerligt, fordi jeg tror, nu har vi fundet noget, men det dur åbenbart ikke, fordi det var anvendt i noget varmere vand og nogle andre bakterier. Så der må findes noget nyt.
Du kan se hele indslaget herunder:
Fiskene river det over
Nettene er udviklet i Asien til at fange mindre fisk, men til de større fisk gik det hurtigt i stykker.
- Specielt var det ikke stærkt nok i knuderne. De var simpelthen ikke stærke nok, så dem kunne fiskene rive over, siger Rikke Petri Frandsen, Lektor, DTU Aqua, som står bag forsøget.
Hun mener dog ikke, at det er en fiasko, da de nu kan arbejde videre med nettet og sætte krav i udviklingen af nye produkter.
Grunden til, at det nye net bliver udviklet, er, at det traditionelle fiskenet forurener miljøet.
- Når det bliver nedbrudt, bliver det til mikroplastik, som er bitte, bitte små stykker af plastik, som vi ikke er interesserede i at have i naturen, fortæller Rikke Petri Frandsen, Lektor, DTU Aqua, som står bag forsøget.
Fiskeriformanden synes dog stadig, at udviklingen skal fortsætte.
- Det er en udviklingsproces, som forhåbentlig kommer til at køre videre. Man kan bruge det på sigt til at finde andre materialer, som kan anvendes her i Norden, siger Niels Kristian Nielsen.