Affaldsselskab beskyldes for ulovligt salg af hårde hvidevarer

Affaldsselskabet AVV har stor succes med at reparere og sælge brugte hårde hvidevarer. Men salget er i strid med reglerne, lyder det fra foreningen for hvidevareproducenter.

Et tv-indslag på TV2 Nord om Affaldsselskabet AVVs salgsrekord af hårde hvidevarer, som borgerne har afleveret på genbrugspladsen, har fået foreningen af hvidevareproducenter op i det røde felt.

Affaldsselskabet bliver nu beskyldt for at bryde reglerne, når de reparerer og videresælger for eksempel vaskemaskiner og tørretumblere.

- Det flugter ganske enkelt ikke med lovgivningen. En kommune skal ikke sælge hårde hvidevarer. AVV skal stoppes, siger Henrik Egede, der er direktør i APPLIA, som er en forening for producenter og importører af hvidevarer og elektriske husholdningsapparater.

Solgte 84 brugte hårde hvidevarer på en måned

Det kommunalt ejede Affaldsselskab Vendsyssel Vest, AVV, har haft stor succes med at reparere og sælge hårde hvidevarer, som borgerne i Hjørring og Brønderslev kommuner har dumpet på genbrugspladserne.

Sidst i august kunne TV2 Nord fortælle, at AVV har sat rekord ved på en måned at sælge 84 vaskemaskiner, tørretumblere og andre hvidevarer, som er blevet repareret på affaldsselskabets værksted. 

Indslaget om rekordsalg, der har fået foreningen af hvidevareproducenter op af stolen.

Ifølge producentforeningen af hvidevarer er det er dog en lidt for smart manøvre.

Producentforeningen peger på et svar fra Ankestyrelsen på en klagesag i 2017 rejst af Dansk Industri. Her skriver Ankestyrelsen:

”Det er Ankestyrelsens vurdering, at det vil være i strid med lovgivningen, hvis kommuner og kommunale fællesskaber sælger elektronikaffald, som er modtaget fra borgere på kommunale genbrugspladser”.

Faktisk mener producentforeningen, at AVV sælger hårde hvidevarer, som slet ikke tilhører affaldsselskabet. Det er producenterne, der har råderetten over maskinerne, når de er kasseret, lyder det fra foreningen.

- Når borgeren har sat noget hen på genbrugspladsen, er det producentens ansvar at sikre, at det bliver behandlet på den rigtige måde. Det er ikke en kommunal opgave, siger Henrik Egede.

Hårde hvidevarer

Affaldsselskab vil ikke rette ind

Beskyldningerne får ikke Affaldsselskabet AVV til at stoppe med at reparere og sælge brugte hårde hvidevarer. Bestyrelsesformand Jørgen Bing mener nemlig ikke, at AVV gør noget ulovligt.

Han peger på, at affaldsselskabet i henhold til miljøbeskyttelsesloven skal genbruge mest muligt af det affald, der kommer ind.

- Jeg føler, at det er lidt som romerne, der er ude efter Asterix. Vi har et lille Gallien heroppe i Hjørring, hvor vi i mange år har tænkt den grønne fornuftige tankegang, og nu er der så nogen, som synes, at vi er lidt for smarte. Så nu vil de have fingrene i vores hårde hvidevarer, siger Jørgen Bing, der er bestyrelsesformand i AVV.

Se hele indslaget om beskyldningerne om ulovligt salg af hårde hvidevarer her.

Producentforening vil samle kasserede hvidevarer i ny ordning

Hvert år bliver der ifølge Jørgen Bing afleveret omkring 1.000 hårde hvidevarer på genbrugspladserne i Hjørring og Brønderslev, og af dem bliver op mod 400 repareret og solgt. Stod det til producentforeningen, skulle de kasserede hårde hvidevarer indgå i en ny privat privat landsdækkende ordning, der hedder Elretur.

quote Det nytter ikke noget, at det foregår forkert oppe i det nordjyske

Henrik Egede, direktør, APPLIA

- Vi har været med til at investere i to sorteringscentre, som fra næste år sikrer meget mere volumen i det her på landsplan. Så det nytter ikke noget, at det foregår forkert oppe i det nordjyske, siger Henrik Egede.

I Hjørring kan de dog ikke se fidusen i at sende de brugte hårde hvidevarer til sorteringscentrene.

- De har tilbudt at indgå en aftale med os, hvor vi skal betale et betragteligt beløb for at komme med i ordningen, hvor vi skal overdrage vores hvidevarer, så de kan blive kørt til Fyn eller Sjælland for at blive repareret der, og så kørt tilbage igen. Det er der jo ingen CO2-besparelse i, siger Jørgen Bing.


Seneste nyt

fra Nordjylland