Brugte hårde hvidevarer kasseres uden grund: Nu skal det være slut

Hver dag bliver massevis af brugte hårde hvidevarer kasseret, selvom en stor del stadig fungerer eller kan repareres. Det vil man gøre op med i Hjørring.

Alt for mange nordjyder dumper deres brugte hårde hvidevarer på genbrugspladsen. Men rent faktisk kan mange vaskemaskiner, opvaskemaskiner og køleskabe nemt repareres og dermed holde længere.

quote Ofte kræver det egentligt ikke reparation. Så er det bare en BH-bøjle, der har sat sig fast i afløbet på vaskemaskinen.

Dorte Nielsen, genbrugschef

- Ofte kræver det egentligt ikke reparation. Så er det bare en BH-bøjle, der har sat sig fast i afløbet på vaskemaskinen, som gør, at den melder fejl, siger Dorte Nielsen, der er genbrugschef ved AVV i Hjørring.

Hos Affaldsselskabet Vendsyssel Vest er fem udsatte borgere ansat sammen med en reparatør. De sætter de brugte maskiner i stand og sælger dem i en genbrugsbutik. Genanvendelsen giver altså både penge i kassen og skaber samtidig jobs.

Det cirkulære og bæredygtige projekt skal være med til at sende Nordjylland i front, når det handler om at skabe et mere bæredygtigt samfund.

Mange gider ikke brugte hårde hvidevarer

Ifølge en undersøgelse, som Bolius har lavet i år, svarer mellem 42 og 46 procent andels- og boligejere, at de aldrig vil anskaffe sig vaskemaskine, opvaskemaskine og køleskab som genbrug.

 
 
Foto: Mick Knive Anderson

I Hjørring Kommune mener man, at det er en skam. Her bliver der hvert år indleveret hundredvis af hårde hvidevarer på genbrugspladserne. Dem, der er i stykker bliver repareret - men mange af dem fejler intet. 

- Vores vurdering er, at 25 procent ikke fejler noget - de kan sættes direkte ind i et badeværelse eller et køkken, siger Jørgen Bing, der er bestyrelsesformand for AVV.

Initiativet i Hjørring blev lørdag belønnet med 500.000 kroner af Spar Nord Fonden.


Seneste nyt

fra Nordjylland