00:57

Badehusene er klar til sommer på stranden i Løkken

Et af Løkkens vartegn er de ikoniske hvide badehuse. Og netop i dag den 1. maj er de hvide badehuse igen på stranden.

Selv om vejret ikke just er i sommerform i dag den 1. maj, og landet fortsat er plaget af og præget af corona-virus, så er noget, som det plejer at være; nemlig de hvide badehuse på stranden i Løkken.

I mere end 100 år har der været badehuse på stranden i Løkken. Først som omklædningsrum for gæsterne på Løkken badehotel og siden som populære hytter for privatpersoner, som byggede i hundredevis af små strandhuse.

Badehusene skal være ens med hvid maling og sort tagpap og er  som "Den Hvide By". Hvert år fra maj til september står der ca. 480 badehuse på stranden i Løkken. Således også i år.

Badehusene skal være ens med hvid maling og sort tagpap og er  som "Den Hvide By". Hvert år fra maj til september står der ca. 480 badehuse på stranden i Løkken. Således også i år. Foto: Per Frank Paulsen

Det er Nordjylland Statsskovdistrikt som er klitmyndighed, men det er Hjørring Kommune, som administrerer og tildeler ret til at stille badehuse op på Løkken Strand.  Og hvis man går med en drøm om at overtage et badehus på Løkken Strand, så kan man have tålmodighed.

Det er uvist, hvormange års ventetid, der er, men ifølge TV2 Nords oplysninger så er den næste i rækken til at få lov til at købe et af husene en, der har stået på venteliste siden 1985.

Læs også Se de vilde billeder: 13 badehuse står ikke til at redde

Ofte går husene i arv fra generation til generation, men strandretten skal stadig opnås gennem kommunen. Det er ikke tilladt at overnatte i badehusene, men de lokale nyder sommeren og udsigten til Vesterhavet fra deres badehuse i løbet af dagen og aftenen.

Læs også Stormen Johanne sendte badehuse på sejltur: - Det var vildt i går