Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Birthe og Anders frygter at få solcellepark som nabo: - Det er et overgreb på borgerne

Foto: Laura Winther Møller / TV2 Nord

Hjørring Kommune skal i løbet af efteråret behandle 34 ansøgninger om opførsel af vind- og solcelleanlæg.

Fra Birthe Fog Andersens hus ved Sønderlev er der udsigt til majsmarker, så langt øjet rækker, men måske bliver udsigten i fremtiden erstattet af en ny og temmelig stor nabo.

Den mulige nye nabo er nemlig en 61 hektar stor solcellepark, som ifølge tegningerne skal være 3,5 meter høj og ligge 10 meter fra Birthes hæk.

- Det bliver ikke nogen køn udsigt, det gør det ikke, siger Birthe Fog Andersen.

Indtil videre er det blot en frygt. For anlægget er endnu bare en tegning, og opførelsen af anlægget er kun sendt som ansøgning til Hjørring Kommune.

Det er en dårlig spøg, det var min første tanke

Anders Nørgaard Stavad, borger i Sønderlev

Alligevel er det en stor bekymring hos flere af de borgere, der bor rundt om de marker, der indgår i planen.

- Det her, det må være en joke, det er at lave et overgreb på alle de omkringliggende, det er en dårlig spøg, det var min første tanke, siger Anders Nørgaard Stavad, der bor lige overfor Birthe.

Borgerne er især bekymret for naturen, men også turismen i området, støj og genskær fra de roterende solcelleplader og værdien på deres boliger.

- Det er en naturperle, vi bor i, med råvildt, ræve og fasaner, det forsvinder, og vores ejendomme kommer til at være nul kroner værd, siger Anders Nørgaard Stavad.

Hvordan gavner det de lokale?

Hjørring Kommune har i alt modtaget 37 ansøgninger om opførsel af vind- og solcelleanlæg, tre af dem faldt allerede ved første gennemgang, mens de 34 af dem nu skal behandles i byrådet.

Det vil komme til at gå ud over nogen

Søren Homann (K), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Hjørring Kommune

Ifølge formanden for kommunens Teknik- og Miljøudvalg, Søren Homann (K), er det helt nødvendigt, at der bliver godkendt nogle projekter.

- Det er svært at sige, hvor mange anlæg der er brug for. Lige nu går den grønne omstilling så hurtigt, at det er svært at følge med i, hvor meget strøm der skal bruges, for at vi kan dække fremtidens behov, for de internationale klimamål siger, vi skal over på strøm, siger Søren Homann.

Kommunen har endnu ikke behandlet ansøgningerne, hvorfor Søren Homann ikke kan vurdere, om solcelleanlægget nær Birthe og Anders er en god idé. Men han ved, at de lokale kommer til at spille en central rolle i vurderingerne.

- Det, vi skal vurdere på, er blandt andet det, der hedder lokal engagement. Vi skal se på, hvilke muligheder de lokale borgere har for at få et ejerskab i anlægget, og hvad pengene, som kommer ud af anlægget, skal bruges til, siger Søren Homann.

Han forklarer, at det blandt andet vejer op, hvis der går penge til kommunens grønne pulje eller til lokale skoler eller foreninger.

Men hvad vejer så tungest: mængden af strøm det kan producere eller hensynet til borgerne?

- Jeg tror, det der egentlig vejer tungest, er, at vi finder gode løsninger. Du kan ikke gøre det sort-hvidt, for vi skal bruge strømmen, og det vil komme til at gå ud over nogen. Det er derfor, vi er så fokuserede på at finde ud af, hvad de, der kommer til at leve med det, får ud af det, siger Søren Homann.

Hos Birthe Fog Andersen er flere af de lokale samlet i protest, for der er ikke megen tro på, at projektet kommer naboerne til gode. De vil nu sende et advokatbrev til kommunen med indsigelser. De har tænkt sig at tage kampen op.

- Jeg giver alt, og jeg bliver ved, simpelthen, siger Birthe Fog Andersen resolut.

Kommunen skal i løbet af efteråret behandle ansøgningerne gennem en fire uger lang fordebat. Her vil de med egne ord "indkalde ideer, forslag og synspunkter fra borgere, virksomheder og foreninger".

I forbindelse med fordebatten vil alle nærmeste naboer til projekterne modtage et høringsbrev i e-boks.

Du kan læse mere om de 34 områder HER.


59-årig døde i villabrand - nu skal liget undersøges

Søndag afgik en 59-årig mand ved døden i sit hus i Stagstrup syd for Thisted, efter der gik ild i hans hjem.

Mandag formiddag vil der blive foretaget en obduktion af manden.

Det fortæller vagtchefen ved lokalpolitiet i Thisted.

Håbet er herved at kunne hjælpe med at afklare brand- og dødsårsagen.

Politiet forventer senere på dagen eller senest i morgen at kunne oplyse mere om situationen.

- Vi formoder, at arnestedet til branden er i det rum, hvor manden opholdt sig, sagde Anders Bøje Hansen, der er vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi, søndag til TV2 Nord.

Politiets efterforskere og brandteknikere var i løbet af søndag til stede på adressen det meste af dagen og aftenen. Her lød det også fra politiet, at de ikke vidste, om der var tale om en ulykke eller en forbrydelse


33-årig forsøgte at snyde politiet i fart-sag

Det er uvist før sagens start, hvor stor hastighedsovertrædelsen var

En 33-årig mand forsøgte sammen med en bekendt at bage rævekager til politiet. Det skete i forbindelse med, at den 33-årige vred håndtaget på en motorcykel, men gerne ville have en bekendt til at tage skraldet for det.

Sagen startede præcis klokken 18.21 19. april 2023 på Kærvej i Kongerslev. Her vred den 33-årige lidt for ivrigt i gashåndtaget på en motorcykel med det resultat, at fartfælden klappede, da den 33-årige blev blitzet af en ATK-vogn.

Efterfølgende forsøgte den 33-årige over for politiet at give indtryk af, at det var en anden, der havde kørt motorcyklen. Den anden mand var ovenikøbet indforstået med at forsøge at tage skylden for hastighedsovertrædelsen.

Komplottet blev imidlertid afsløret, og nu er den 33-årige på vej i Retten i Aalborg med sigtelser om falsk anklage hængende over hovedet.

Det fremgår af sagens oplysninger, at manden har tænkt sig at tilstå. Manden, der forsøgte at tage skraldet for den 33-årige, ender også i retten, men skal have sin sag behandlet for sig.

Det er uvist før sagens start, hvor stor hastighedsovertrædelsen var, og hvorfor det var vigtigt for den 33-årige at slippe for konsekvenserne.

Foromtale af retssag

Denne artikel er en foromtale af en retssag. Det betyder, at artiklen er skrevet ud fra retssagens anklageskrift.

Den eller de tiltalte, der er nævnt i artiklen, er ikke dømt. Hvis man er tiltalt i en retssag, så har anklagemyndigheden vurderet den sag, politiet har arbejdet på og besluttet at rejse tiltale i retten.


Alle tre varetægtsfængslet - dog ikke for drab

Foto: Per Frank Paulsen

Alle tre nægtede sig skyldig i kendelsen.

Kort før klokken 5 søndag morgen døde en 29-årig mand som følge af flere knivstik.

Klokken 7.15 og 8 blev to personer anholdt, mens to andre blev fanget i Brovst ved 13-tiden.

Alle fire personer, mener politiet, har forbindelse til overfaldet på den 29-årige, men blot tre af dem blev sigtet for manddrab ved Retten i Aalborg søndag aften.

Alle tre endte med at blive varetægtsfængslet i fire uger. Her er der tale om en 45-årig mand, en 32-årig mand og en 24-årig kvinde.

Det oplyser anklager hos Nordjyllands Politi Malene Lund Andersen.

- Dommeren fandt dog ikke, at der var begrundet mistanke for manddrab. De blev alle tre i stedet varetægtsfængslet for begrundet mistanke for grov vold med døden til følge, forklarer anklageren.

I anklageskriftet lyder sigtelsen mod de tre personer blandt andet, at de i forening dræbte den 29-årige mand, og at de tildelte ham slag mod krop og hoved, og at de lavede flere knivstik på bryst og ryggen af ham.

To accepterede kendelsen

Alle tre personer nægtede sig skyldig i sigtelsen mod dem, fortæller anklageren.

- To af dem har valgt ikke at kære varetægtsfængslingen, mens den sidste har udbedt sig betænkningstid i forbindelse med det, siger Malene Lund Andersen.

Den 29-årige mand døde Vestergade i Fjerritslev, hvor politiet modtog anmeldelsen klokken 04.52 søndag og dagen igennem har været massivt til stede. Både af hensyn til efterforskningen, men også for at bringe tryghed til borgerne i byen.

Det har dog været sparsomt med oplysninger fra politiet om et motiv, eller hvilken relation den 29-årige og de sigtede har til hinanden - udover at det er sket i et lukket, kriminelt miljø i Fjerritslev. Det er den hypotese, Nordjyllands Politi arbejder ud fra.

Dermed udelukker politiet også, at sagen har relation til den bandekonflikt, som har fundet sted i Aalborg i de seneste måneder.

På nuværende tidspunkt kan hverken anklager Malene Lund Andersen eller politiet fortælle mere. Det sker på baggrund af efterforskningshensyn, som også gjorde, at dommeren til grundlovsforhøret valgte at lukke dørene. Derfor kan medierne heller ikke berette om, hvad der skete inde ved grundlovsforhøret.

Du kan læse mere om sagen herunder i livebloggen:


Pudel tæt på at blive helt: AaB smed føring og brændte straffespark

Foto: Henning Bagger (Ritzau Scanpix)

Det var tæt på, at AaB kunne lune sig på tre point i efterårskulden.

Det var et jubelbrøl af dimensioner, der kom fra AaB-fansene, da Bjarne Pudel headede AaB i front med blot ti minutter igen.

Så troede man, at AaB fik hævn for sidste kamp mod Vejle, som endte 2-2, men sådan gik det ikke.

Føringen holdt nemlig ikke mod bundproppen søndag aften, da Vejle fik udlignet til 3-3 i en særdeles dramatisk kamp. Et brændt straffespark fra Oliver Ross endte også med at blive afgørende.

Vejle pressede hårdt

Begyndelsen af kampen var en hektisk affære, hvor Vejle pressede AaB hårdt i opspillet, men det tog tid, før chancerne for mål kom.

Efter 17 minutter skød den tidligere AaB-spiller Anders K. Jakobsen en kanonkugle på overliggeren, men det forblev lige ved og næsten for sydjyderne.

Men otte minutter var den gal igen i AaB-forsvaret.

Lars Kramer missede en tackling midt på banen, og det udnyttede Dimitrios Emmanouilidis - for AaB-keeper Vincent Muller stod langt ude af målet. Derfor sendte Vejle-spilleren den nemt ind i AaB-målet i et effektivt kontraangreb.

AaB-spillerne fik sig dog samlet op på trods af et hårdt Vejle-pres, og efter 40 minutter fik Oliver Ross den ultimative mulighed for udligning, da AaB fik tilkendt et straffespark.

Det var desværre for ham et forkølet forsøg midt i målet, og han missede derfor den store chance.

Anderledes anden halvleg

Kort efter pausen fik AaB igen et straffespark i sin retning, og det blev anfører Mathias Jørgensen, der steppede op. Den mulighed missede han ikke, og så var der udlignet.

De gode minutter stoppede ikke for AaB, for John Iredale fik nemlig scoret for anden kamp i streg. Bolden blev ikke sendt væk af Vejle-forsvaret, og så kunne australieren sende AaB i front.

Træerne voksede ikke ind i himlen for AaB, som fem minutter efter smed føringen igen. På et hjørnespark fik Damian van Bruggen sendt bolden op i det lange hjørne.

Efter udligningen fra Vejle fik AaB flere gode chancer, da både Mathias Jørgensen og Lars Kramer er tæt på at sende aalborgenserne i front.

Få minutter senere sendte Mylian Jimenez bolden ind i feltet på et frispark, hvor Bjarne Pudel kom først på den og sendte den i nettet. Selv ikke et VAR-tjek kunne stoppede den tidligere Dortmund-spiller fra at score sit første mål for klubben til 3-2.

Det skulle desværre ikke blive kampen sidste mål.

Musa Juwara gik ind i banen fra højre side og drejede langt ud fra siden bolden bag Vincent Müller.

Det blev sidste mål, og dermed satte AaB kun et point ind på kontoen i mod bundproppen i Superligaen.

AaB forbliver på niendepladsen og har nu 15 point efter 14 kampe.


29-årig blev dræbt af knivstik: Her er, hvad vi ved, og hvad vi mangler svar på

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Få overblikket over drabet på den 29-årige mand.

En 29-årig mand blev søndag nat/morgen dræbt på Vestergade i Fjerritslev efter flere knivstik.

Her er fire personer blevet anholdt, og tre af dem skal i grundlovsforhør.

TV2 Nord har samlet, hvad vi ved, og hvad der stadig mangler svar på.

Du kan også læse livebloggen om sagen herunder:

Hvad vi ved

  • To personer blev anholdt omkring klokken 7.15 og klokken 8 i Fjerritslev, hvor de blev ført væk af politiet.

  • De sidste to mistænkte blev anholdt ved 13-tiden i Brovst.

  • Drabet skete på Vestergade i Fjerritslev, men der har været afspærringer i meget af byen dagen igennem. Her har politiets efterforskning været i gang, og der kom teknikere helt fra København.

  • Politiet oplyser, at de ikke mistænker, at drabet har relation til den verserende bandekonflikt i Aalborg.

  • Derimod er en hypotese fra politiet, at det er sket i et lukket, kriminelt miljø i Fjerritslev.

  • Tre af personerne blev fremstillet i grundlovsforhør søndag aften, hvor de blev sigtet for manddrab, slag og spark mod hoved og krop, samt knivstik i bryst og ryg . Der er tale om to mænd på henholdsvis 32- og 45 år og en 24-årig kvinde.

  • Alle tre nægtede sig skyldig i manddrab.

  • De tre personer blev alle varetægtsfængslet i fire uger, men det var ikke for manddrab. Det var derimod for begrundet mistanke om grov vold med døden til følge.

  • To af personerne valgte ikke at kære kendelsen, mens den sidste udbad sig betænkningstid i forhold til at kære kendelsen.

Hvad vi ikke ved

  • Der er intet meldt ud om motivet endnu, ligesom der ikke er meldt ud, hvad der skete, som førte til, at den 29-årige mand mistede livet.

  • De enkelte personers rolle i forbindelse med drabet er ukendt.

  • Det er "blot" tre af de anholdte personer, som fremstilles i grundlovsforhør, og politiet er stadig ved at klarlægge, hvad den sidste persons rolle er.