Desperate håndværkerelever på gaden: Der mangler lærepladser

Problemet med manglende lærepladser kan blive endnu større i fremtiden

"Lærlinge søger læreplads", "Vi mangler lærepladser" og "Tænk på fremtiden".

Sådan lød nogle af budskaberne fra de godt 35 unge, der onsdag gik på gaden i Hjørring bevæbnet med skilte i kampen for at finde læreplader. 

- Tit er det afslag på afslag, andre gange er du heldig at komme til samtale. Jeg har søgt læreplads i seks måneders tid, siger Kenny Berg, der er bygningssnedkerelev. 

Og de er ikke alene på gaden, de studerende. De har fået følgeskab af deres fagforening 3F Skagerak. 

quote Jeg tror, mange er for bundet af det, der sker hjemme hos mor

Peter Pedersen, bestyrelsesmedlem i Dansk Byggeri Hjørring

I øjeblikket er 60 elever på skolebænken ved EUC Nord. Det er dobbelt så mange som samme tid sidste år. Derfor giver fagforeningen nu en hånd med i kampen om lærepladser.

- Vi synes ikke, de skal gå i skole - vi synes de skal ud til mestrene, siger Michael Samuel, der er gruppeformand for byg- og grøngruppe hos 3F Skagerak.

Det er en mulighed, at eleverne bliver udlært gennem skolepraktik i stedet for at få en læreplads, men ligesom fagforeningen, er eleverne ikke begejstrede for den løsning.

-  Det er ikke det bedste at blive udlært i skolepraktik. Det er arbejdsgiverne ikke glade for, de vil hellere have nogen, der har været i et rigtigt firma, siger Gustav Riber, der er tømrerelev og har søgt læreplads, siden han blev færdig i juni.

Bliver sværere i fremtiden

De er mange elever, der kæmper om lærepladserne, og der er krav til, at eleverne i skolepraktik skal søge job hver eneste uge, og der er ikke udsigt til, at det bliver lettere i fremtiden.

En ny aftale om lærlinge betyder nemlig, at flere lærlinge skal ansættes i flere år, og det kan gøre problemet større. For hvis mestrene skal forpligtes på en lærling i flere år, er de måske mere tilbøjelige til at sige nej tak, hvis ikke ordrebogen er fuld. 

- Det er helt sikkert, at der er mange, der ikke kan se, hvad der skal ske efter jul, og så har man bundet sig til en ny lærling, og det er det, der er problemet, siger Peter Pedersen, der sidder i bestyrelsen for Dansk Byggeri Hjørring.

Peter Pedersen tror til gengæld på, at det vil være en fordel for eleverne at søge bredere geografisk. 

- Eleverne vil helst have en læreplads max 20 kilometer væk. Hvis der er mere arbejde i de større byer, bør man søge derhen. Der tror jeg, mange er for bundet af det, der sker hjemme hos mor.

Men hvor bredt søger de egentlig?

- Jeg søger i det meste af Nordjylland og lidt syd på. Men der er meget, der skal hænge sammen – mange af os har familier, og nogle har børn, siger Kenny Berg.

- Jeg bor selv i Frederikshavn og søger i hele Frederikshavn og er lige så stille begyndt at søge i Hjørring Kommune, siger Gustav Riber.

Eleverne har da også et klart råd til mestrene.

- Som mester skal man være åben for mange af dem, der kommer ud. Vi, der er i skolepraktik, kan give dem en uges praktik, hvor de kan give os et skud og se, hvordan det fungerer, siger Kenny Berg.




Seneste nyt

fra Nordjylland