LIGE NU:

Ekspert om Vendsyssel-overtagelse: - Der er ingen garanti for succes

Kenneth Cortsen, der forsker i sportsøkonomi på UCN, er spændt på at se, hvor mange penge de nye schweiziske ejere af fodboldklubben Vendsyssel FF tager med sig.

Det schweiziske fodboldselskab Core Sports Capital (CSC, red.) har købt aktiemajoriteten i Vendsyssel FF. Der er generelt rigtig mange penge i fodbold i dag, og kigger man på danske fodboldklubber, så er der hos de fleste gode faciliteter og styr på det organisatoriske, og det har fået flere udenlandske investorer til at få øjnene op for danske klubber.

- Det at man køber en dansk klub i 1. division, det er jo en relativt billig investering sammenlignet med de store ligaer, fortæller Kenneth Cortsen, som forsker i sportsøkonomi på UCN, til TV2 Nord.

Tidligere er klubber på Vendsyssels niveau, som Næstved, Helsingør og Fremad Amager, ligeledes blevet opkøbt af udenlandske investorer.

VIDEO:  Se et længere interview med Kenneth Cortsen om fremtiden for Vendsyssel FF:

De nye ejere af Vendsyssel FF har allerede to andre klubber i henholdsvis Frankrig og Østrig. Flere aktionærer benytter sig i dag af, at eje flere forskellige klubber, og dermed at kunne udveksle spillere. Red Bull ejer for eksempel fodboldklubber på tre forskellige kontinenter, hvor RB Leipzig, der skal spille semifinale i Champions League tirsdag aften, er den mest prominente. Kenneth Cortsen spår, at Vendsyssel  FF nu vil blive en del af noget lignende.

- De vil typisk køre med en portefølge-model, hvor der er mulighed for at sende spillere på tværs mellem forskellige klubber. Jeg tror, at fokuspunktet bliver at udvikle egne spillere til førsteholdet gennem akademiet i Hjørring, og samtidig vil man se udenlandske spillere komme ind, fordi det er den gængse model, vi har set i andre klubber, forklarer Kenneth Cortsen.

For godt til at sige nej

Det kommercielle fylder stadig mere for fodboldklubber, mens det romantiske og traditionelle forhold til spillet på de fint trimmede plæner oftere må træde i baggrunden. 

Risikerer man som klub at miste noget identitet, ved at gå ind i sådan et projekt, som det her?

- Det er nogle gange et spørgsmål om at følge med tiden, og nogle gange kan tilbuddet være for godt til at sige nej. Det er selvfølgelig noget der kan få betydning for klubbens identitet på lokalt niveau, men samtidig er det også en mulighed for at løfte klubben til nye standarder, siger Kenneth Cortsen.

De nye ejere har meldt ud, at Vendsyssel FF vil være en fast del af top ti i Danmark, men at man vil fortsætte det gode arbejde med talentudvikling og bevare klubbens værdier.

- Vi kommer ikke til at foretage revolutioner, men vil sammen med de mange dygtige folk i klubben bygge oven på, hvor der er behov for det, fortæller Ahmet Schaefer, der bliver ny bestyrelsesformand i Vendsyssel FF.

Kenneth Cortsen ser opkøbet som ganske lovende for Vendsyssel FF, men der skal selvfølgelig være handling bag ordene, og der er intet som er givet i moderne topfodbold i forhold til succes. 

- Der er ingen garantier, og det bliver interessant at se på, hvor stor økonomi ejerne smider ind. Strategi og kultur skal spille sammen. Det bliver spændende at se, hvor Vendsyssel er om et år eller to og om fem år, siger Kenneth Cortsen.