En værdig afsked: Regionshospital har fået kølende babylift
Fødeafdelingen i Hjørring får som de første i Nordjylland nu en ny babylift med kølesystem, så forældre til dødfødte børn kan få ro til at tage afsked.
Hvert år gennemlever cirka 200 forældrepar i Danmark enhver forælders værste mareridt. De bliver forældre til et dødfødt barn. På Regionshospitalet i Hjørring skal et nyt redskab nu være med til at gøre afskeden blot en smule mindre ubærlig.
Den ligner på afstand en babylift som så mange andre. Men apparatet og slangerne, som følger med, afslører hurtigt, at ”Cuddle Cot” ikke er nogen almindelig babylift. Den er nemlig designet til at kunne nedkøle et dødfødt spædbarn.
- Det er jo for at man kan få sagt ordentligt farvel, fortæller Kirsten Houbak Andreasen.
Hun er social- og sundhedsassistent på fødegangen på Regionshospitalet i Hjørring. Her bliver der hvert år født mellem tre og fem dødfødte børn. Men hvor forældre til dødfødte børn hidtil har været nødsaget til at tage afsked med deres barn på enten en fødestue eller i sygehusets kapel, giver køleliften nu mulighed for, at de kan have deres afdøde barn med hjemme – og dermed tage afsked på deres egne præmisser.
- Og man kan låne den med hjem i nogle dage eller hvad man nu har lyst til, så man kan få sagt ordentligt farvel, fortæller Christina Højmark Østergaard, afdelingssygeplejerske på fødegangen.
Andre steder i landet, hvor man har den i forvejen, har den allerede været i brug.
Christina Højmark Østergaard, afdelingssygeplejerske
Den nye ”Cuddle Cot” har kostet 20.000 kroner og er doneret af den lokale Odd Fellow-loge i Hjørring. ”Cuddle Cot” findes allerede på de fleste hospitaler i USA og England, men er stadig ny i Danmark. Og selvom ingen ønsker det, er Christina Højmark Østergaard er ikke i tvivl om, at den ”Cuddle Cot,” som fødegangen i Hjørring nu har fået, en dag kommer i brug.
- Det er jeg helt sikker på. Andre steder i landet, hvor man har den i forvejen, har den allerede været i brug, fortæller hun.
Mistede sin datter
At det er vigtigt at tage afsked med sit afdøde barn på egne præmisser, kan Christa Broundal fra Nykøbing Mors tale med om. I maj 2015 blev hun og hendes mand forældre til en dødfødt datter.
- Det havde været megasvært at komme videre, hvis ikke jeg havde gjort det ordentligt, siger hun.
Lige efter fødslen havde Christa egentlig mest lyst til at forsøge at glemme, at det hele nogensinde var sket. Men blandt andet den lokale sognepræst hjalp den lille familie til at få taget afsked med deres datter, som de navngav Ingeborg. Og i dag er Christa glad for den tid, hun trods alt fik med hende.
- Jeg ville ikke bytte de timer, hvor Ingeborg var der, for noget!
Det havde været megasvært at komme videre, hvis ikke jeg havde gjort det ordentligt.
Christa Broundal, mor til dødfødt datter
Ved fødslen blev hendes datter taget ved kejsersnit og Christa Broundal var derfor indlagt i de følgende dage. Men havde hun haft muligheden, ville hun gerne have taget afsked med sin datter i mere hjemlige omgivelser.
- Jeg tænker, at det ville have været godt at have hende med hjemme i vores eget hjem. Så havde det lidt mere været ”vores afsked.” Det er ikke på sygehuset, det er i vores rammer. Der skulle hun jo have boet sammen med os, siger hun.
Hun kan derfor sagtens forstå, at andre forældrepar, som står i samme situation som den hun selv stod i for knap fem år siden, vælger at benytte tilbuddet om den kølende babylift.
- Jeg forstår godt, at det kan virke lidt mærkeligt eller bizart. Men det er en proces og det er ikke det samme, som når man skal sige farvel til sin gamle mor eller et andet familiemedlem, som har levet et ”fuldt liv.” Her er det et lille barn, som går glip af det hele. Så den lille bid af tid, man har – den skal man bruge, siger hun.
Christa Broundal og hendes mand er desuden forældre til en dreng på knap fire år og en pige, som snart skal starte i skole.