Flere penge til kystbeskyttelse: - Fint nok, men ikke en holdbar løsning
De fem projekter får tilsammen 39,1 millioner kroner til kystbeskyttelse.
Der er ekstra penge på vej til sandfodring i Hjørring Kommune, men borgmester Arne Boelt mener ikke, at det batter i det lange løb.
Han har længe presset på for at få staten til at betale en større del af gildet. Nu er der så afsat flere penge til kystbeskyttelse i finansloven frem mod 2023, men borgmesteren i Hjørring Kommune, Arne Boelt, er stadig ikke tilfreds.
- Vi kan sandfordre, sådan at det bliver status quo i forhold til det, erosionen tager ved vores kyster. Det er godt nok, men det er ikke en holdbar løsning, og når vi når frem til 2023, ved vi ikke, hvor vi står, siger Arne Boelt (S).
Regeringen har sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet afsat 350 millioner kroner ekstra til en tilskudspulje til kystbeskyttelse frem mod 2023. I forvejen var der afsat en samlet tilskudspulje på 80,6 millioner kroner i 2020 og 2021 i finansloven 2019.
Der er samtidig sat navn på de første fem konkrete projekter, der kan se frem til ekstra penge. De fem projekter får tilsammen 39,1 millioner kroner.
De fem projekter, der er bevilget tilskud, er:
- Kirkeby Diges Nordre Fløjdige, ansøger er Havneby Digelag
- Juvre Dige ved Prielen, ansøger er Juvre Digelag
- Juvre Dige ved Rømø, ansøger er Digelaget vedrørende Rømø Juvre Dige
- Nordkystens Fremtid, ansøger er Halsnæs, Gribskov og Helsingør kommuner
- Sandfodring i Hjørring Kommune, ansøger er Hjørring Kommune
- Danmark står over for udfordringer med voldsommere vejr og stigende havvand i fremtiden. Derfor skal vi i tide få kystbeskyttet til de klimaforandringer, vi allerede nu kan se og ved kommer, siger miljøminister Lea Wermelin.
- Ikke fyldestgørende for fremtiden
Et af projekterne, der kan se frem til en bid af kagen, er sandfodring i Hjørring Kommune – en kommune, som hvert år hiver mellem fem og seks millioner kroner op af kommunekassen til netop kystsikring.
Hvor mange penge, kommunen kan forvente at modtage i ekstra tilskud, har de endnu ikke fået at vide. Men borgmester Arne Boelt forventer ikke, at den ekstra pose penge rækker langt.
- Det her ikke fyldestgørende for fremtiden, hvor vi ser vandstandsstigning og bølger, der rammer kysten i et højere niveau, siger Arne Boelt.
Han har længe efterlyst et nationalt ansvar for de danske kyster, og det vil han fortsætte med.
- Jeg bliver selvfølgelig ved med at presse på for at det bliver en statslig opgave. Det er den mest rimelige og retfærdige måde at gøre det på, siger han.