Fraflytning kan vendes: Hirtshals bør gøre som Klitmøller

Siden 2002 har Hirtshals mistet næsten hver femte indbygger, med store udfordringer til følge. Men det er ikke for sent for byen mod nord at ændre kursen.

I den nordligste del af Danmark ligger Hirtshals. En port til Danmark fra nord og sidste stop på ruten fra syd. Byen har en af de største udfordringer med affolkning i Danmark. I 2002 var indbyggertallet på 6.800. I dag er det på 5.800. De næste 20 år ventes det tal at falde med yderligere 300. Det kan få store konsekvenser for byen mod nord.

Men sådan behøver det ikke være. Det mener Jesper Bo Jensen fra Center For Fremtidsforskning. Han er fremtidsforsker og siger, at vejen mod flere mennesker i Hirtshals og i andre udkantsbyer er at få unge mennesker til at etablere sig i byen. Men det er ikke noget, der kommer til at ske af sig selv.

- Hvis man vil have udviklingen til at gå den anden vej, skal man forsøge at få unge familier til at flytte til byen. Det kan man gøre ved at sørge for, at skoler og daginstitutioner er i orden. Og så skal der være et godt foreningsliv og nogle ildsjæle, der brænder for at få ting til at ske. Det har virket mange andre steder. Også i Nordjylland, siger Jesper Bo Jensen.

Nordjyske succeshistorie

Hirtshals er ikke det eneste sted i Nordjylland, der har erfaringer med affolkning. Særligt har Thy været igennem samme udfordring. Men de har netop arbejdet aktivt imod, at deres indbyggere aftaler tid med ejendomsmæglere og flyttefolk. De har blandt andet åbnet en butik i Aarhus, hvor man som studerende kan få information om sommerferie job i Thy og tips til, hvordan man holder kontakten med dem derhjemme.

- Man kan også se på et sted som Cold Hawaii, der har været i stand til at vende en relativ negativ udvikling, da man fik rigtig mange fra resten af verden til at opdage, at det var et fedt sted at opholde sig, siger Jesper Bo Jensen.

Den succes kan også overføres til en by som Hirtshals. For selvom byen har nogle udfordringer, har den også nogle klare fordele.

- Hirtshals har den fordel, at selvom det ligger yderligt, så er der en motorvej derop. Og det betyder også, at man godt kan bo sådan et sted, hvis man gerne vil, siger fremtidsforskeren.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland