Historisk dårlig sæson får fisk i eksplosiv prisstigning: - Det er bekymrende

Fisken er stort set forsvundet fra de nordjyske kyster, og det gør den efterhånden til en luksusvare.

Det er højsæson for stenbidere, men det skulle man ikke tro, når man kigger ned i køledisken hos fiskehandleren, hvor netop dét er en mangelvare. 

- Det er simpelthen på grund af priserne. De er ekstremt høje lige nu, og der bliver ikke lavet ret meget, så den smule, der kommer ind, er stukket fuldstændig af i pris, siger Klaus Anker Jensen, indehaver af butikken, Fisk er Godt, i Hjørring. 

Her falder stenbiderrognen i manges smag, men det har sin pris, hvis man skal nyde godt af den. Helt præcis lyder prisen på 220 kroner per 100 gram.

Men det vil nordjyderne ikke betale. 

Hvor bliver de af?

Prisstigningen skyldes, at der i årets første to måneder er blevet fanget langt færre stenbidere end normalt.

- Som det ser ud nu, så er det meget dårligt, altså historisk dårligt, siger Henrik Bech, formand for Dansk Kystfiskerforening.

Langt de fleste stenbidere bliver fanget langs de nordjyske kyster, men der er ingen, der kender årsagen til, hvorfor der indtil videre kun er fanget 4.200 kilo stenbider i år.

- Selvfølgelig er vi bekymrede over det, men vi er bare så vant til at lægge en direkte forklaring på det, og den er ikke fundet endnu. Jeg kan ikke stå og sige, om det er, fordi de ikke svømmer her ned eller sælernes skyld. Men lige nu kan vi konstatere, at der ikke kommer ret meget ind.

- Der er jo en manglende indtægt, og det kan have nogle konsekvenser, siger Henrik Bech, formand for Dansk Kystfiskerforening.

Også Dyrenes Beskyttelse ser bekymret på den kedelige udvikling, som man vil arbejde intensivt på at finde en årsag til.

- Vi skal have noget mere viden i og med, vi har en bestand, hvor vi ikke kender størrelsen, skal man lave nogle tiltag, som på kort sigt formår at beskytte den, siger Nicolaj Lindeborgh, konsulent i Dyrenes Beskyttelse. 

Lykken kan nå at vende

Der kan dog stadig anes et spinkelt håb for at sæsonen reddes, og stenbiderne vender tilbage til de nordjyske kyster.

- Det kan godt være, at der kommer en sæson senere på året, hvor der stadig kan komme stenbidere. Det håber vi, men det ved vi ikke endnu.

stenbider
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Kunderne takker nej

Men den optimisme og tro er ikke længere at spore i fiskehandleren i Hjørring.

- I den her uge har vi haft 300-400 kilo stenbidere på auktion i Hirtshals og Hjørring. Så jeg tror ikke, at der kommer mere desværre.

- Vi er kommet op i et prisleje, hvor nordjyderne siger, at det er simpelthen for dyrt. Og det er også for dyrt for mig, hvis jeg køber det ind, men så ikke kan sælge det, siger Klaus Anker Jensen, indehaver af Fisk er Godt i Hjørring.

En af de kunder, som har fravalgt stenbiderrognen er Inger Skamriis, der nyder smagen. Alligevel går der lang tid imellem, det serveres på spisebordet.

- Med den pris får fiskehandleren lov til at beholde det. Til de normale priser kunne jeg godt finde på at købe en smule for at nyde smagen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland