Historisk høje el- og varmepriser kradser: Janes regning vokser hende over hovedet

Mange fik i slutningen af 2021 en stor overraskelse, da varme- og elregningerne skulle betales. Priserne var steget kraftigt mange steder, og det kan især mærkes på en folkepension. Men nu er der måske snart hjælp på vej.

Stansemaskinen er på arbejde hos 69-årige Jane Borring Larsen, men ikke lige så ofte som den plejer. Den bruger nemlig strøm, og netop strømforbruget, er hun begyndt at tænke grundigt over den senere tid. Siden sommer er hendes elregning steget med 100 procent, og det er til at tage og føle på, når man er enlig folkepensionist. 

- Regningen plejer at være på cirka 1500 kroner, men 1. januar var den på 3009 kroner. Det er helt vanvittigt meget, synes jeg, siger Jane Borring Larsen.  

Efter at have været stigende over julen, er priserne på gas og el faldet en anelse. Men priserne ligger stadig højere end normalt - og det er især hjem med gasfyr, der rammes af de høje energipriser i 2022.

Ifølge TV2 har Danske Bank beregnet, at den samlede ekstraregning til opvarmning lande på 4200 kroner for hele 2022 - svarende til 350 kroner om måneden.

Sparer alle steder

De høje elregninger udfordrer Jane Borring Larsens budget, og derfor sparer hun nu på alle former for strøm - lige fra ovn til elkedel. 

- Jeg plejede at bage meget, men nu tænker jeg godt nok over det en ekstra gang, inden jeg tænder ovnen, siger hun.

Lamperne er der ikke meget at gøre ved. De er allerede udstyret med sparepærer, men alligevel sørger hun også for at spare på lyset.  

- Det er ikke lyset, der koster her. Vi render jo rundt i næsten mørke, siger hun. 

Elregningen fra 1. januar betalte hun med sine julegaver, men den mulighed har hun ikke, når næste regning skal betales.

quote - Jeg bliver rigtig ked af det, for jeg synes ikke, at det er til at se en ende på, hvordan jeg skal finde de penge

Jane Borring Larsen

Mulig hjælp på vej

Der er måske en hjælpende hånd på vej fra Christiansborg, hvor flere partier, heriblandt SF, onsdag opfordrer regeringen til at tage affære.

- Vi foreslår finansministeren, at vi bruger nogle af de penge, der er kommet ind til staten på grund af høje energipriser, CO2 og andet, på at lave en kompensationsmodel til de her folk, der bliver ramt ekstraordinært hårdt lige nu, siger Lisbeth Bech-Nielsen (SF).

Beregninger fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet viser, at nogle familier vil skulle af med mere end 1.400 kroner ekstra om måneden på deres varmeregning hen over vinterhalvåret.

Selvom de rekordhøje priser formentlig snart falder igen, så mener hun, at situationen kræver handling, fordi de høje el- og varmepriser har varet ved længe nu.

- Den her diskussion har vi jo haft i nogle måneder efterhånden, og allerede i efteråret kunne vi se, at der var meget høje priser på vej, og det giver en ekstremt stor utryghed hos folk, der ikke har så mange penge, og som kan se sig blive ramt nu, siger Lisbeth Bech-Nielsen.

Regeringen foreslog i november en såkaldt varmepakke, hvor man ville afsætte 100 millioner kroner, som kommunerne kunne søge for at aflaste de borgere, der blev hårdest ramt af prisstigningerne. Men det er altså ikke nok, mener SF og Enhedslisten. 

Det forslag, vækker glæde i Hjørring. 

- Det synes jeg, er en rigtig god ting, for det er bestemt ikke kun mig, siger Jane Borring Larsen. 

Hun håber dog alligevel på, at priserne snart falder igen. 

- Jeg skal klare det. Jeg har ikke noget sted, jeg kan hente noget, for jeg kan ikke gå ud og arbejde lidt. Det kan man ikke i min situation, siger hun.


Seneste nyt

fra Nordjylland