01:33

Historisk møllevinge knækket: Reparation i kapløb med tiden

Weekendens voldsomme blæsevejr var for meget for den ellers forholdsvis nye vinge.

Natten til fredag knækkede en af møllevingerne på den gamle vindmølle ved Børglum Kloster. Mens de originale møllevinger fra 1895 holdt i næsten 100 år, klarede denne kun små 20.

Selvom den har slået en kolbøtte henover selve møllen har den vindfarne vinge ikke forvoldt stor skade på den gamle bygning, der har klaret sig gennem tidligere vinterstorme uden problemer.

- Nu kan vi ikke helt forstå, hvorfor den knækker nu, det har jo blæst mere, synes vi. Men vi forestiller os, at det er en kastevind, eller et vindstød eller to, der er kommet forkert, der gør, at den har kunnet knække nu, siger godsejer Hans Rottbøll.

Møllevingerne har i 72 år stået i korsstilling (hvor møllevingerne danner et kors) til minde om Christian Michael Rottbøll, der var frihedskæmper under 2. Verdenskrig og andre faldne modstandsmænd.

- Den står som et vartegn for modstanden under 2. Verdenskrig, og derfor er det også ekstra kreperligt, og ekstra vigtigt, at vi får den lavet i en fart, siger Hans Rottbøll. 

I år er det 75-året for Danmarks Befrielse, og Hans Rottbøll håber, at møllen igen kan stå klar med alle sine vinger den 5. maj.

- Det er en stor dag, og det er også derfor, møllevingerne står, som de gør; af respekt for de ofre, nogle mennesker bragt der, siger han.

Allerede i morgen kommer der en lift, der skal hjælpe til at besigtige skaderne, hvorefter der vil blive tilkaldt en kran, der skal fjerne resten af vingen.

Læs også Vinge blæst af historisk mølle