02:54

Hjørring har som den eneste kommune over 50 nye smittetilfælde per 100.000 indbyggere de seneste syv dage. På ganske kort tid er Nordjylland gået fra at være en landsdel næsten uden coronavirus til nu at være det danske epicenter.

Hjørring-borgmester om coronaudbrud: - Medarbejderne begynder at blive utrygge

Det kniber med at få plejepersonale til at tage over for de coronasmittede på Vendelbocentret. Kommunen er i højeste beredskab for at inddæmme smitten.

For bare et par uger siden var Hjørring Kommune et skoleeksempel på, hvordan man holdt smittetrykket nede. Siden er det gået den helt forkerte vej.

Læs også Coronasmitte i Hjørring: To klasser sendt hjem resten af skoleåret

En stribe af smittetilfælde på og omkring Vendelbocentret i Sindal har gjort Hjørring til den eneste kommune i landet med over 50 nye smittetilfælde per 100.000 indbyggere de seneste syv dage.

- Fra at være en kommune uden rigtigt nogle smittede og så til en kommune med mange smittede koncentreret omkring et plejecenter - det er noget, der trækker mange ressourcer i kommunen, siger borgmester Arne Boelt (S). 

22 medarbejdere på Vendelbocentret er smittede, og mere end halvdelen af medarbejderne er sendt hjem, så kommunen har været tvungen til at hente personale ind til centret fra andre steder i kommunen.

- Det er ikke en rar situation at være i, det vil jeg gerne understrege. Der er rigtigt meget personale, vi skal tage hånd om - både på plejecentret og nyt personale, der skal ind i stedet for dem, der er sendt hjem. 

Og det er ikke noget, hverken kommunen eller plejepersonalet bryder sig om. 

- Vi er allesammen godt og grundigt nervøse for at komme for meget i kontakt med det her. Derfor har vi også lidt forberedelse overfor det personale, der skal afløse i Sindal. Der er mange, der ikke har lyst til at komme i nærheden af det her - det er vi nødt til at sige. Det er en stor opgave for vores personale og vores ledelse, uddyber Arne Boelt.  

Den opfattelse deles af Leif Serup, der er direktør for Sundheds-, Ældre- og Handicapforvaltningen i Hjørring Kommune. 

- Det er klart, at vi har medarbejdere, der er bekymrede, efter vi er begyndt at kalde personale ind fra andre steder i kommunen, siger han. 

Foruden smitte blandt  beboere og plejepersonale på centeret i Sindal er der også konstateret smitte på flere skoler i Hjørring og på en minkfarm i området, hvor 11.000 mink skal aflives, efter der er konstateret smitte i besætningen. 

Læs også Minkfarm i Østvendsyssel testes: Flere familiemedlemmer smittet