Højere temperaturer betyder flere nye fisk i Nordsøen, mens andre forsvinder

En ny klimarapport forudser en stigning på 1,5 grader i starten 2030’erne, og det kan få betydning for Nordsøens fiskebestand.

Mandag udkom en ny klimarapport, som fremskynder den globale opvarmning. Mens temperaturen i løbet af 2030-årtiet kan stige 1,5 grader, så passeres de to grader i midten af dette århundrede.

Fra 2011 til 2020 steg middeltemperaturen i verden med 1,1 grader – og det kan det man allerede se i Nordsøen.

quote Der er ingen tvivl om, at vi også skal bekymre os

Kristina Ydesen

Her er man blandet andet stødt på Sanktpetersfisken, som ellers normalt holder til i Middelhavet.

- Så sent som i forrige uge snakkede jeg med nogle rejefiskere, som havde fanget to af dem her, og det havde de ikke prøvet før, fortæller Kristina Ydesen, der er marinebiolog hos Nordsøen Oceanarium.

- Og det bliver måske oftere og oftere, vi kommer til at se den.

Måske kan der også komme flere hajer i Nordsøen, fortæller Kristina Ydesen.
Måske kan der også komme flere hajer i Nordsøen, fortæller Kristina Ydesen.
Foto: Ib William Christensen / TV2 Nord

Nye fisk i disken

De stigende temperaturer kan tvinge flere fisk til at flytte sig fra de områder, de ellers er bedst tilpasset til, og det er ikke kun fra de sydlige, varme have, det gælder.

I Nordsøen kan det eksempelvis betyde, at de store torsk, som har behov for køligere vand, vil trække længere nordpå eller ud på dybere vand, hvor temperaturen også er lavere.

Derfor mener Kristina Ydesen, at man måske kommer til at se andre fisk ved sin lokale fiskehandler.

- Det kan jo være, at det er Sanktpetersfisk, rød mulle, multe og andre arter, som er kommet på menuen i stedet for torsk, siger hun.

- Småplettet rokke er en af de arter, som vi er ansvarlige for at være en del af overvågningen på, og den er blevet noget mere almindelig de senere år, siger Kristina Ydesen.

Bekymrende at se ændringer

Men det kan altså rokke ved hele økosystemet, når temperaturerne stiger i havene.

Forsvinder torsken, så forsvinder de rovdyr, som lever af torsk også.

Selvom Kristina Ydesen mener, at vi kan være glade og tilfredse med, at man måske i fremtiden får nye og rigtig gode spisefisk til, så skal man dog ikke stå og juble.

- Der er ingen tvivl om, at vi også skal bekymre os om, hvad der sker i havet, og det er jo skræmmende at tænke på, at selv med en grads forskel, som vi allerede har nu, ser vi allerede, at der er ændringer, siger hun.

Se hele interviewet fra Nordsøen Oceanarium:


Seneste nyt

fra Nordjylland