Hvalros fra Hirtshals aflivet i Norge – biolog havde ønsket anden udgang
Hvalrossen Freja er blevet aflivet i Norge. I marts måned var hun på besøg på havnen i Hirtshals. VIDEO: TV2 Nord
For mange farlige situationer har gjort, at hvalrossen fra Hirtshals nu er blevet aflivet - til stor ærgrelse for lokal biolog.
Det var et uventet besøg tilbage i marts måned, da jollehavnen i Hirtshals fik en ny gæst. Det var hvalrossen Freja, som lagde til kaj, inden hun fortsatte rejsen mod Norge.
Men søndag blev hvalrossen aflivet i nærheden af Oslo. Begundelsen for aflivningen lyder blandt andet, at Freja har været grund til for mange farlige situationer. Aflivningen og især begrundelsen ærgrer Anika Toth, som er biolog hos Nordsøen Oceanarium.
- Det er svært, men jeg synes, det er en dårlig begrundelse. Folk skal holde afstand, selvom man er nysgerrig, fordi ellers bliver den stresset, siger Anika Toth.
Folk kommer for tæt på
Da hvalrossen var i Hirtshals i foråret var det en fredelig oplevelse. Det er anderledes i Norge, hvor folk har oplevet, at Freja har jagtet nysgerrige interesserede, som har nærmet sig.
- Hvalrosser er vant til at ligge tæt sammen, men hvis mennesker kommer for tæt på, så kan de føle sig stresset og presset, fortæller biologen.
Til daglig arbejder Anika Toth blandt andet med sæler i Nordsøen Oceanarium, og hvis de føler sig stresset, så reagerer de. Dén adfærd er det samme hos hvalrosserne.
- Hvis jeg kommer for tæt på sælerne, så siger de også fra. De kan også forsøge at bide, hvis man presser dem op i en krog, siger hun.
Personligt har jeg det svært med, at man ikke kan holde afstand til vilde dyr.
Anika Toth, biolog, Nordsøen Oceanarium
Svært at flytte 600 kilo
En hvalros har en normalvægt på 600 kilo, og derfor er den i sagens natur svær at flytte. Det er ellers noget, som også har været foreslået i Freja-sagen.
- Det er ikke nemt at flytte. Sæler og hvaler er ikke nemme at bedøve, uden de går bort. Og så er det jo et tungt dyr at flytte, som kan være meget svært og stressende for dyret. Så er det måske nemmere at aflive, siger den nordjyske biolog.
Anika Toth vil ønske, at udviklingen for Freja var gået anderledes, så der både var plads til mennesker og dyr.
- Personligt har jeg det svært med, at man ikke kan holde afstand til vilde dyr. Vi ser hele tiden, at folk tager selfies og klapper dyr, når de ligger på stranden. Hvis man gør det med en hvalros, bliver det farligt, men jeg ville ønske, at begge kunne være der. Sådan skulle det have været, siger Anika Toth.