Inger Støjberg kritiserer Udlændingenævnet: - 14 måneders sagsbehandling er lang tid
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
14 måneders sagsbehandling er da lang tid, og jeg vil opfordre ministeren (Kaare Dybvad Bek, Socialdemokraterne) til at få kigget på sagen, siger Inger Støjberg.
Flere nordjyske familiers venter lige nu i uvished, mens de venter på at få deres sager behandlet hos udlændingenævnet. Den lange sagsbehandlingstid får nu kritik fra flere sider - blandt andet Inger Støjberg og Institut for Menneskerettigheder.
Udlændingenævnet får alvorlig kritik for sine lange sagsbehandlingstider, der lige nu er på 14 måneder.
Som TV2 Nord har fortalt i flere indslag er adskillige nordjyske familiers liv sat på standby, mens de venter på at få deres sager behandlet.
Lige nu er sagsbunkerne hos Udlændingestyrelsen på cirka 4000 sager, hvor borgere har klaget over afgørelser fra Udlændingestyrelsen. Udlændingenævnet er den klageinstans, som skal afgøre, om der er sket fejl i afgørelserne eller ej.
Det er en stor belastning for de mennesker, der skal gå og vente i usikkerhed på deres fremtid
Louise Holck, direktør, Institut for Menneskerettigheder
Senest i slutningen af november udtalte Folketingets Ombudsmand Niels Fenger alvorlig kritik af den lange sagsbehandlingstid:
- De generelle sagsbehandlingstider i Udlændingenævnet er på den baggrund efter min opfattelse fortsat for lange og sagsbehandlingstiderne i de ældste sager uacceptabelt lange, herunder henset til sagernes betydning for de involverede, har Ombudsmanden sagt i en udtalelse.
Også professor på Juridisk Institut på Aarhus Universitet Louise Halleskov, der er ekspert i både offentlig forvaltning og menneskeret er kritisk overfor de lange sagsbehandlingstider i nævnet:
- Sagsbehandlingstid er en stor udfordring for mange offentlige myndigheder, og det er problematisk både efter dansk forvaltningsret og menneskeretten, skriver Louise Halleskov til TV2 Nord.
Skal vente i usikkerhed
Institut for Menneskerettigheder er bekymrede over de lange sagsbehandlingstider, som påvirker de borgere, som har klaget over deres afgørelser:
- Det er en stor belastning for de mennesker, der skal gå og vente i usikkerhed på deres fremtid og det har en stor påvirkning på deres liv. Vi kan ikke sætte tal på, hvor lang en sagsbehandling der er rimelig, men 14 måneder er for lang tid, siger Louise Holck, direktør, Institut for Menneskerettigheder.
Inger Støjberg, formand for Danmarksdemokraterne var som Udlændinge- og Integrationsminister ansvarlig for mere end 50 stramninger af udlændingeloven, og dem står hun ved. Hun synes dog, at sagsbehandlingen i Udlændingenævnet nu har taget overhånd.
- Det vigtigste for mig er, at folk får den rigtige afgørelse, for der skal ikke være en eneste person i Danmark, der ikke har et reelt opholdsgrundlag her i landet. Men 14 måneders sagsbehandling er da lang tid, og jeg vil opfordre ministeren (Kaare Dybvad Bek, Socialdemokraterne) til at få kigget på sagen, siger Inger Støjberg.
Sagsbehandlingstiden i Udlændingenævnet er da også vokset betragteligt, siden Inger Støjberg var minister på området i VK-regeringen fra 2015-2019.
Stigende behandlingstid
Faktisk har Folketingets Ombudsmand i flere omgange kritiseret den længere og længere sagsbehandlingstid. Han har allerede bebudet, at han i 2024 vil kontrollere Udlændingenævnets behandlingstid igen.
- Vi ser på de lange sagsbehandlingstider med bekymring, men det er i sidste ende et politisk spørgsmål, om der bliver sat tilstrækkelige ressourcer ind på at få dem sat ned, siger Louise Holck, Institut for Menneskerettigheder.
TV2 Nord har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Udlændinge- og Integrationsminister Kaare Dybvad Bek.
Udlændingenævnet
Udlændingenævnet er et uafhængigt domstolslignende forvaltningsorgan. Nævnet består af en formand og et antal næstformænd, som er dommere, og det består herudover af advokater, som beskikkes efter indstilling fra udlændinge- og integrationsministeriet. Nævnet bliver betjent af et sekretariat.
Udlændingenævnet behandler klager over en række forskellige afgørelser på udlændingeområdet, bl.a. myndighedernes afgørelser om familiesammenføring, opholdstilladelse på baggrund af beskæftigelse (erhvervsordninger) og tidsubegrænset opholdstilladelse.
Der er ikke i forvaltningsloven eller anden lovgivning fastsat generelle regler om myndighedernes sagsbehandlingstid. Spørgsmålet om, hvornår en myndigheds sagsbehandlingstid i en konkret sag eller på et bestemt sagsområde overskrider det acceptable, beror derfor – hvis der ikke er fastsat særregler om det – på en konkret vurdering.
Det følger imidlertid af god forvaltningsskik, at sager i den offentlige forvaltning altid skal behandles inden for rimelig tid.