Insulin i 100 år: Hjørring-fabrik har en central rolle i behandling af diabetes over hele verden

Novo Nordisk-fabrikken i Hjørring har siden 1986 produceret en pæn del af de nåle, der verden over bliver brugt i virksomhedens insulin-penne.

Nålefabrikken i Hjørring har gennem 35 år haft en central rolle i Danmarks store medicinalvirksomhed Novo Nordisk og udviklingen af insulin-medicin til diabetespatienter verden over. 

Hjørring-afdelingen har ansvaret for udvikling og produktionen af alle nåle og kvalitetssikring for Novo Nordisk. 

Insulin og Novo Nordisk

  • Insulin er et livsnødvendigt hormon, som gør, at cellerne kan optage sukkeret i blodet. Hos personer med type 1-diabetes stopper kroppen med at producere insulin.
  • Inden 1920 var der ingen behandling mod type 1-diabetes. Eneste mulighed var at spise meget begrænset for at holde blodsukkeret nede. Det resulterede i, at personer med type 1-diabetes blev udmagrede og døde af sult, hvis de altså ikke døde inden af for højt blodsukker.
  • I Danmark lever ca. 28.000 personer med type 1-diabetes.
  • Novo Nordisk er i dag Skandinaviens mest værdifulde selskab med en børsværdi over 1000 mia. kroner.

Kilde: TV2 lorry

Fabrikken på Stenager Alle i Hjørring producerer hvert år flere hundrede millioner nåle til insulinpenne, som gør livet lettere for mennesker med diabetes verdenen over, fortæller Morten Caspersen, der er corporate vice president for virksomheden i Hjørring.

- Nålefabrikken er helt central for Novo Nordisk, da det er her, at vi har ansvaret for den globale forsyning af alle Novo Nordisks nåle, og vi har ansvaret for at udvikle produktionsmetoderne, siger han.

quote Det betyder meget for vores erhvervsliv, at en stor dansk børsnoteret virksomhed, der også rækker ud over landets grænser, har en del af deres produktion og det globale ansvar for nålekvaliteten her i Hjørring.

Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring Kommune

Beskæftiger 300 personer

Novo Nordisk Needle Manufacturing and Sourcing, som er nålefabrikkens officielle navn, beskæftiger omkring 300 personer i en række forskellige faggrupper som industri- og procesoperatører, håndværkere, teknikere, maskinmestre, ingeniører og logistikuddannede.

Hjørring Kommunes borgmester Arne Boelt (S) glæder sig, over den driftige virksomhed har adresse i Hjørring.

- Det betyder meget for vores erhvervsliv, at en stor dansk børsnoteret virksomhed, der også rækker ud over landets grænser, har en del af deres produktion og det globale ansvar for nålekvaliteten her i Hjørring, siger han.

Nålefabrikken i Hjørring

  • Hedder formelt: Novo Nordisk Needle Manufacturing and Sourcing
  • Nålefabrikkens historie går tilbage til 1976, hvor et amerikansk joint-venture selskab etablerede sig i Hjørring for at producere tandlægekanyler og fusionssæt. 
  • I 1986 producerede virksomheden en penkanyle til Nordisk Gentoftes insulinpen, Insuject, der kom på markedet i 1986. 
  • I 1988 købte Nordisk Insulinlaboratorium fabrikken, og året efter i 1989 fusionerede Nordisk Insulinlaboratorum og Novo Industries til Novo Nordisk. 
  • I dag er fabrikken fem gange så stor som i 1988 og producerer flere hundrede millioner nåle hvert eneste år.
  • Fabrikken i Hjørring er ansvarlig for den globale forsyning og kvalitetssikringen af alle Novo Nordisk penkanyler til bl.a. insulin, GLP-1 og væksthormon. Produktionen udgør et 10-cifret antal nåle, hvoraf ca. 20% af nåleproduktionen finder sted på fabrikken i Hjørring, mens de resterende 80 procent produceres af den japanske virksomhed Nipro Corporation Ltd., som har været samarbejdspartner for Novo Nordisk siden 1983.


Kilde: King Street PR / Novo Nordisk

Har været med hele vejen

Insulinen revolutionerede behandlingen af diabetes, da den blev opdaget af to canadiske forskere i 1921, og allerede i 1923 begyndte en dansk produktion af insulin og forskning i Nordisk Insulinlaboratorium. Virksomheden har siden sin begyndelse ligget i førerfeltet inden for udvikling af blandt andet diabetesmedicin, og Novo Nordisk er i dag en af Danmarks allerstørste virksomheder.Seneste nyt

fra Nordjylland