LIGE NU:

Kæmpe nordjysk ravklump solgt for 135.000 kroner

Et usædvanligt stort stykke ungt rav blev i december fundet af tre fiskere fra Hirtshals. I dag fik den værdifulde klump ny ejer.

En klump af ungt rav, en såkaldt kopal, er i dag blevet solgt for 135.000 kroner på auktionshuset Bruun Rasmussen. Meget tyder på, at kopalen, der vejer cirka 38,5 kilo, er en af de største i verden.

 

Ralph Lexner er afdelingsleder hos Bruun Rasmussen. Han har prøvet at finde lignende stykker rav, der er blevet solgt på andre auktionshuse i verden, men:

- Jeg er aldrig kommet på noget, der tilnærmelsesvis er nået den størrelse, vi snakker om her, siger Ralph Lexner til TV2.

Det var tre fiskere, der i december fik den specielle fangst i nettet. Fiskerne var ude for at fange jomfruhummere i Skagerak nord for Hirtshals, da de mærkede, at der sad noget fast i deres trawl.

De troede, det var en stor sten, men da den ene fisker kunne løfte den alene, vidste de, det nok nærmere var rav. Det viste sig, at være ungt rav og ikke ægte rav, da klumpen var et par millioner år for ung. Derfor er det heller ikke ligeså værdifuldt, som hvis det var 'almindelig' rav.

Bruun Rasmussen havde vurderet hammerslagsprisen til at lande på 100.000 kroner, men indrømmede også selv, at den endelige pris kunne ende langt fra vurderingen.

- Om det bliver 50.000 eller 200.000 kroner - og om vi finder køberen til det, det ved jeg faktisk ikke, siger Ralph Lexner til TV2.

Med hammerslaget i dag endte prisen altså over en tredjedel højere end vurderingen. Nu har den værdifulde klump af forstenet harpiks fået ny ejer.