LIGE NU:

Kæmpevindmøller til debat i denne uge i DigiTALT

I denne uges DigiTALT taler panelet blandt andet om de omstridte kæmpevindmøller, der efter en årelang strid, nu ikke bliver sat op ved Hjortnæs tæt på Børglum Kloster. Musiker Lucy Mardou kan godt forstå, at borgerne i området har kæmpet for at slippe for at få kæmpevindmøller i baghaven.

De larmer, og de forstyrrer dyrelivet. 

Sådan beskriver Lucy Mardou sin egen oplevelse af at bo tæt på kæmpevindmøller.

Musikeren bor nemlig selv tæt på nogle store vindmøller - i Thylejren ikke langt fra Testcenter Østerild, hvor man tester havvindmøller.

Derfor kan Lucy Mardou sagtens forstå, at naboerne til de planlagte kæmpevindmøller ved Hjortnæs tæt ved Børglum Kloster jublede, da det i sidste uge blev vedtaget, at vindmøllerne ikke bliver til noget. 

- Jeg kan godt forstå, de ikke vil have kæmpevindmøller i baghaven. Det er ikke rart. De larmer. De forstyrrer dyrelivet. Nu kæmper man for at få en mere alsidig biodiversitet rundt omkring, men det skader jo alligevel rovfuglene og for eksempel storkene. Men for min personlige del så larmer det, og det forstyrrer med lyset, siger Lucy Mardou. 

Vindmøllerne er et af emnerne, som bliver diskuteret i denne uges udgave af debatmagasinet DigiTALT.

Men der er ikke enighed i panelet om, hvorvidt det er godt eller skidt, at Hjørring Kommune nu har skrinlagt vindmølleplanerne. 

UGENS PANEL I DIGITALT: 

På spørgsmålet om, hvad panelet selv ville stemme, hvis de sad i byrådet i Hjørring Kommune og skulle tage stilling til vindmøllerne, svarer Mikael Espensen: 

- Jeg bliver nødt til at stemme for så. I Region Nordjylland har vi jo besluttet os for, at vi skal være energineutrale i 2040, mener jeg, det er. Så skal vi jo i gang med at bygge nogle møller rundt omkring. Og det kommer til at gøre ondt, og det er sikkert ikke den sidste sag af den her slags, vi ser de næste tyve år, siger Mikael Espensen.

Mette Kirstine Goddiksen kan godt forstå, at folk ikke er vilde efter at få vindmøller op i deres baghaver, men hun slår fast, at nogen mennesker må leve med det, hvis vi skal have mere grøn energi i Nordjylland. 

- Man må gå på kompromis. Jeg bor i Vejgaard, der ved jeg godt, der kommer nok ikke en stor vindmølle til at stå lige nøjagtigt i min baghave. Det har jeg heller ikke lyst til. Så det virker også lidt hyklerisk at sige, at andre skal finde sig i de her vindmøller, men nogen skal finde sig i de her vindmøller, siger Mette Kirstine Goddiksen.

For Lucy Mardou findes der alternativer til at sætte vindmøllerne op i beboede områder, og dem synes hun, politikerne skal benytte sig af. 

- Der er masser af hav rundt omkring Danmark. Der er også rigtigt meget hede og klit, hvor de også kunne placeres, og hvor der ikke er særligt meget beboelse omkring. Så der er alternativer, siger Lucy Mardou.

Du kan se hele denne debat og høre panelets holdninger til flere andre emner i denne uges udgave af DigiTALT. Du kan se programmet allerede nu øverst i denne artikel eller se med på TV2 Nord Salto onsdag aften klokken 19.50.

Nordjyllands beredskab  falck brand brandbil 112 genrebillede

Våd nabohjælp: Slamsluger forhindrede større brand på autoværksted

Allan Busk

play Analyse: Allan Busk er fortsat som katten på vejen - helt sin egen

Leon Sebbelin

play Borgmester hilser stemmeslugers comeback velkomment: - Jeg skred ikke ud af stolen af overraskelse

140521 19 IN Luksusbaby og lantidsledige.00_02_56_03.Still001

play Kathrine havde det svært i skolen: Nu er hun teamleder

Nordjyllands beredskab  falck brand brandbil 112 genrebillede

Våd nabohjælp: Slamsluger forhindrede større brand på autoværksted

Allan Busk

play Analyse: Allan Busk er fortsat som katten på vejen - helt sin egen

Til forsiden

Til forsiden