Liv Martine bag underskriftindsamling: - Kæmpevindmøller hører ikke til på land
Foto: Emil Nordkvist Johansson
Planer om at opføre kæmpevindmøller ved Uggerby har fået beboerne op i det røde felt. Nu har Liv Martine Hansen startet en underskriftindsamling mod projektet.
Det er stadig på projektstadiet. Alligevel har planer om at opføre kæmpevindmøller ved Uggerby fået modvind fra lokale borgere, der ikke ønsker at blive naboer til vindmøller på op til 200 meter.
Ansøgeren til mølleprojektet arbejder med tre forskellige løsninger. Tre møller på 200 meter, tre møller på 180 meter eller seks møller på 150 meter, men ingen af disse projekter falder i god jord hos Liv Martine Hansen, der nu har startet en underskriftindsamling mod projektet.
- Så høje møller vil give skygge- og støjgener for både der, hvor mine forældre bor, og hvor vi selv bor. Vi er flyttet på landet, fordi vi godt kan lide roen og naturen og så nytter det ikke, at man sætter så store møller op. Så jeg tænkte, hvad jeg selv kunne gøre og startede en underskriftindsamling, siger Liv Martine Hansen, der vurderer, at hendes forældres hus ligger omkring 900 meter fra der, hvor møllerne muligvis skal opføres.
I skrivende stund er der over 7000 personer, der har skrevet under på indsamlingen. Artiklen fortsætter under opslaget.
Liv Martine understreger, at det for hende ikke handler om, hvad møller eventuelt vil kunne betyde for huspriserne.
- Det handler rigtig meget om området. Jeg synes, vi har så fantastisk natur her. De her kæmpevindmøller hører ikke til på land. De burde stå ude på havet, hvor de også producerer mere strøm.
Stadig en lang proces
Borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt (S), opfordrer imidlertid til, at man ser på vindmøller i et større billede.
- Det handler om klimaforandringer. Det er jo derfor, vi gør det her. Uanset hvor vi vil sætte møller op, gør vi det jo ikke for at genere nogen, siger han.
I Hjørring Kommune vil man gå videre med at undersøge, hvorvidt det er muligt at opføre vindmøller i området.
- Vi skal, når der kommer en ansøgning, lave en behandling. Det har vi gjort. I den proces har der så været nogle steder, som vi ikke har troet på kunne lade sig gøre. De har så fået et afslag. De to placeringer, der nu er i spil, har vi valgt at gå videre med, og så må vi jo se på det, når vi når så langt, at der skal laves en VVM-redegørelse, siger borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt (S), der understreger, at man ikke bare kan flytte møllerne ud på havet, da det ikke er det der ansøges om.
- Det er nu, vi skal råbe højt
Netop VVM-redegørelsen kan på sigt være med til at bremse projektet, hvis det vurderes, at møllernes placering er til gene for eksempelvis fredet dyreliv.
- Hvis der for eksempel er ørne eller musvåger i området, så kommer det jo frem i høringen, og så kommer møllerne ikke op, siger Arne Boelt.
Selvom der ikke er truffet nogen beslutninger og der endnu ikke er foretaget en VVM-redegørelse, så mener Liv Martine Hansen ikke, at hun er for tidligt ude med sit opråb.
- Jeg synes, det er nu, vi skal råbe højt. Hvis vi ikke gør noget, så bliver vi taget med bukserne nede. Jeg er ikke imod grøn energi. Det er jo smukt, at vi kan omdanne vind til strøm. Jeg synes bare ikke, det er smukt, når det går ind og generer mennesker, der bor i nærheden.
Arne Boelt fortæller at de næste skridt i projektet er, at vindmølleansøgerne skal komme med en ansøgning, der er konkret. Herefter skal der laves en VVM-redegørelse. Borgmesteren vurderer ikke, at det er noget, der kommer til at ske i nuværende byrådsperiode.