LIGE NU:

Ministersvar: Ældreboliger skal opfylde beboernes behov

Når man laver plejeboliger om til ældreboliger, skal de opfylde beboernes behov, lyder det fra boligminister Kaare Dybvad i et svar til Folketinget.

Ældre, som visiteres til en plejebolig, har et plejebehov, der ikke kan opfyldes alene ved hjemmehjælp. Sådan lyder det fra boligminister Kaare Dybvad i et svar til Folketinget.

Spørgsmålet til ministeren er blevet stillet af Karina Adsbøl fra Dansk Folkeparti på baggrund af sagen om lukningen af plejecenteret Havbakken.

En langstrakt sag, som begyndte, da byrådet i Hjørring Kommune i 2018 besluttede at lukke plejecenteret og omdanne det til ældreboliger. Dermed var beboerne nødt til at flytte – men det var ikke alle, der ville efterkomme ønsket.

Siden 1. november har kommunen drevet plejecentret som ældreboliger med almindelig hjemmepleje i stedet for at have fast personale.

20. december bad Karina Adsbøl så boligminister Kaare Dybvad om at præcisere, at der i almene plejeboliger skal være tilknyttet fast personale.

I svaret fra ministeren lyder det, at ”ældre, der visiteres til en plejebolig har et plejebehov, der ikke kan opfyldes alene ved hjemmehjælp.”

Læs hele svaret her.

Kaare Dybvad mener, at det allerede fremgår af lovgivningen, men han skriver i sit svar, at han er åben for at udforme en præcisering af de gældende regler.

Ældresagens direktør, Bjarne Hastrup, gik i september ind i sagen om det omdiskuterede plejehjem Havbakken i Tornby.

Sagen om Havbakken er stadig ikke slut. Senest har Ældre Sagen stævnet Hjørring Kommune. De vil have rettens ord for, at Hjørring Kommune – ifølge Ældre Sagen – i strid med beboernes lejekontrakter har lavet plejeboligerne på Havbakken i Tornby til ældreboliger.