LIGE NU:

Minkavl skal på museum

Vendsysel Historiske museum og Historisk Arkiv i Hjørring vil sikre at historien om pelsavl ikke forsvinder for fremtidige generationer, der ikke kommer til at opleve et aktivt pelsdyrserhverv.

Efter lukningen af den danske minkproduktion som følge af corona-krisen er Vendsyssel Historiske Museum og Historisk Arkiv i Hjørring gået i gang med at sikre sig materialer til en blandt anden en udstilling om den nu reelt lukkede branche. Det skriver Vendsyssel Historiske Museum i en pressemeddelelse.

VIDEO: Naturvejleder: Derfor skal mink på museum

De har rigtig travlt Vendsyssel Historiske Museum for tiden. Lige nu er de i gang med at samle effekter ind til en helt ny udstilling med særlig betydning for Nordjylland.

Gennem de seneste hundrede år har pelsdyravl samlet set været et stort erhverv i Danmark. Først skød bæver- og rævefarme op som paddehatte og med tiden også talrige minkfarme. Bæver- og rævefarmene var allerede nærmest en saga blot, da det meste af Danmark på tv-skærmen overværede et pressemøde i begyndelsen af november 2020, der pludselig lukkede en hel branche.

- Nu hvor museet og arkivet har fået lov til at åbne igen fra den 21. april, søger museet genstande, som har været knyttet til pelsdyrbranchen eller følgeerhvervene i Hjørring Kommune gennem hele den periode, hvor erhvervet har eksisteret, lyder det i pressemeddelelsen.

Eksempler på genstande kunne være minkfælder, redekasser, taner, klipsemaskiner, rystemaskiner, afklipsere, maskiner til at sætte farvede klips i skindenes snuder inkl. farvede plastikklips, præmier vundet på udstilling, skind af forskellige typer mink og ræve, genstande lavet af pels som nøgleringe, hårelastikker, jakker og veste. Fælles for genstandene er, at de alle skal være knyttet til Hjørring Kommune.


Mink i bure på en farm ved Rugtved, 1988.
Mink i bure på en farm ved Rugtved, 1988.
Foto: Historisk arkiv Hjørring

Historisk Arkiv søger ”materialer af papir”. Her tænkes der hovedsageligt på fotografier fra såvel pelsdyrfarme, udstillinger, messer, forsøgsfarme, fra fodercentraler og andre følgeerhverv, men det kunne også være minkkort fra hallerne, materialer vedr. køb og salg, reklamemateriale fra forskellige lokale følgeerhverv som N.A. Jensen og Søn, Jasopan, fodercentralerne i Hirtshals, skriftlige erindringer om at have været en del af pelsdyrbranchen eller følgeerhvervene osv.


Hvis du vil give ting til minkudstillingen, kan du kontakte...

Derudover vil museets og arkivets medarbejdere også interviewe personer, som er relevante for at bevare denne del af historien.

Vendsyssel Historiske Museum og Historisk Arkiv håber derfor, at mennesker, der har været en del af branchen, vil være med til at dokumentere pelsdyravlen, så historien om den førhen så succesrige branche ikke forsvinder for fremtidige generationer.


A6E69E86-DDC3-4B6F-9653-FE0A2CA52769

play Sag om farlig brandskum bekymrer tidligere chef i Flyvevåbnet: - Vi har vadet rundt i det

80_percent

play Papsugerør i plastikkrus vækker undren

Nrd.sundby knivstik 1

Knivstikkeri i Nørresundby: Varetægtsfængslet efter knivoverfald

E45 3

Varetægtsfængslet efter knivstik på motorvej

A6E69E86-DDC3-4B6F-9653-FE0A2CA52769

play Sag om farlig brandskum bekymrer tidligere chef i Flyvevåbnet: - Vi har vadet rundt i det

80_percent

play Papsugerør i plastikkrus vækker undren

Nrd.sundby knivstik 1

Knivstikkeri i Nørresundby: Varetægtsfængslet efter knivoverfald

Til forsiden

Til forsiden