Nordjysk cirkus får ingen statsstøtte, og de aner ikke hvorfor

Andre cirkusser får statsstøtte. Nordjysk cirkus får intet, og de kan ikke få svar på hvorfor.

Der er telt, dyr, artister og kulørte lamper. Alt ligner et rigtigt cirkus. Under forestillingen er der også popcorn, slik og ild. Det eneste, der ikke er, er statsstøtte til Cirkus Solvej.

- Man føler sig sådan lidt taget, det ved jeg ikke, om jeg skal sige. Man står lidt med en lang næse tilbage, synes jeg, siger cirkusdirektør Victor Høegh Abrahamsen.

I midten af juni uddelte Kulturministeriet fem millioner kroner i støtte til den trængte danske cirkusbranche. Syv cirkusser fik mellem 200.000 og 1,8 millioner kroner. Cirkus Solvej fik ingenting.

- Det er lidt som om, at de her penge er røget sådan lidt ud af bagdøren. Vi har ikke hørt noget som helst, før pengene var uddelt, forklarer Victor Høegh Abrahamsen, der ud over at være Cirkusdirektør også selv optræder med flere forskellige dyrenumre i Cirkus Solvej.

Cirkussets artistiske leder Zora Nikodemova forstår heller intet af, hvem der har fået støtte og hvorfor.

- Pludselig kom det på Facebook, at der var besluttet at uddele fem millioner til cirkus, men hvem har besluttet, hvem er cirkus, og hvem er ikke cirkus, spørger Zora Nikodemova.

Se indslaget om Cirkus Solvej og deres manglende statsstøtte.

Cirkus Solvej spillede I 2023 29 forestillinger. I 2024 rammer det tal formentlig 70, og Solvej var i påsken det første cirkus på Læsø i 30 år. Det var ikke nok til at få støtte.

Kulturministeriet skriver intet om, hvilke kriterier, der er blevet brugt til at udvælge de syv cirkusser, der får støtte. Der står heller intet om, hvem der har udvalgt de syv cirkusser. Der står, at tilskuddet er beregnet ud fra antal publikummer i 2023, men samtidig tildeler Kulturministeriet støtte til et cirkus, der indtil 2024 ikke havde turneret i 5 år.

- Det, synes jeg, er mystisk. Det kan jeg ikke rigtig forstå. Det passer ikke ind i vores demokratiske samfund, siger Zora Nikodemova.

080724 FO Cirkus uden statsstøtte 5
Foto: Hans-Christian Lauritzen / TV2 Nord

Cirkusdirektør Victor Høegh Abrahamsen har flere gange forsøgt både på mail og telefon at få fat i Kulturministeriet og Slots- og Kulturstyrelsen. Indtil videre har han ikke kunnet få en forklaring.

- Det har vi ikke rigtig fået noget ud af. Vi har også sendt en mail til kulturministeren, som ikke har svaret. Det kan være, han er gået på sommerferie, men sådan er det. Vi har jo ikke tid til at holde sommerferie. Vi skal afsted med cirkus, påpeger Victor Høegh Abrahamsen.

TV2 Nord har hele dagen forsøgt at få en kommentar fra Kulturministeriet for at få svar på, hvordan støttekronerne er blevet uddelt, hvem der har udvalgt de støttede cirkusser, og om der har været en ansøgningsproces. Kulturministeriet kan ikke stille op til interview, men henviser til aktstykke 219, der dog ikke svarer på TV2 Nords spørgsmål.

Heri lyder det:

"Bevillingen ydes som et etårigt driftstilskud til cirkusser, som turnerer i en længere sammenhængende periode i Danmark i 2024, og fordeles på baggrund af antal publikummer i 2023 mellem de selskaber, som driver Cirkus Arena, Cirkus Arli, Cirkus Baldoni, Cirkus Mascot, Cirkus Trapez og Zirkus Nemo. Desuden ydes et grundtilskud på 0,2 mio. kr. til Cirkus Krone, som ikke havde aktivitet i 2023, men spiller i 2024"

Klik her for at læse hele aktstykket om tildeling af støttekroner til cirkusbranchen.

Cirkus Solvej fortsætter klargøringen til aftenens forestilling og håber på, de snart får svar på deres henvendelser og opkald til kulturområdets styrelse og ministerie i København.

- Vi føler os lidt glemt fra politisk side, så vi håber da, der kommer til at ske et eller andet. Vi kæmper videre. I cirkus giver man aldrig op, påpeger Victor Høegh Abrahamsen.

Dette års turné for Cirkus Solvej fortsætter ud over i Vendsyssel ned gennem Jylland, Fyn og slutter på Langeland.

Cirkus Solvej har netop taget hul på sommersæsonen.
Cirkus Solvej har netop taget hul på sommersæsonen.
Foto: Hans-Christian Lauritzen / TV2 Nord

Seneste nyt

fra Nordjylland