Teaterstykke om Stygge Krumpen på vej: Nordjysk drama hitter

I februar får et teaterstykke om Stygge Krumpen premiere på Vendsyssel Teater. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Stormene bliver årets store nordjyske opsætning på Vendsyssel Teater. Foto: Hans-Christian Lauritzen

De første læseprøver til det nye nordjyske drama Stormene er i gang. Foto: Hans-Christian Lauritzen

1 af 3

De har tidligere haft stor succes med forestillinger som Turisterne og Det Tabte Land om maleren Poul Anker Bech. Og nu brygger Vendsyssel Teater i Hjørring på endnu et stort stykke baseret på en lokal nordjysk historie.

Vendsyssel Teater har de seneste år haft stor succes med forestillinger om lokale nordjyske historier, og den linje fortsætter i 2020. I februar har et stort stykke om biskoppen Stygge Krumpen premiere, og de første forstillinger er alle udsolgt.

- Det er et af de mest spændende kapitler i den danske historie, så jeg synes, det det ligger lige til højrebenet, at få lavet en dramatisering af det, fortæller skuespiller Jørgen Bing, der er en af flere nordjyske medvirkende i det kommende stykke kaldet "Stormene" på Vendsyssel Teater.

Stykket handler om Stygge Krumpen hans kærlighedsaffære med kvinden Elisabeth Gyldenstjerne og reformationen. Det er et 500 år gammelt kapitel i Danmarkshistorien, som udspillede sig i Nordjylland. Titlen er Stormene, og stykket er baseret på en roman af den landskendte forfatter Maria Helleberg.

Den linje vi har lagt med vores teater, falder lige i vendelboernes og nordjydernes smag. Det er opdateret, men det er ikke gjort så moderne, man ikke forstår det.

Henrik Jørgensen, bestyrelsesformand for Vendsyssel Teater

Siden 15. januar 2017 har teatret også haft stor succes med "Turisterne" og "Det Tabte Land", der også er historier fra Nordjylland. Kombinationen af et nyt teaterhus og et sats på opsætninger forankret i Nordjylland har været et hit for Vendsyssel Teater. Og allerede nu ser Stygge Krumpen ud til at blive endnu en succesfuld opsætning på Vendsyssel Teater med en nordjysk historie.

- Den linje vi har lagt med vores teater, falder lige i vendelboernes og nordjydernes smag. Det er opdateret, men det er ikke gjort så moderne, man ikke forstår det, siger bestyrelsesformand for Vendsyssel Teater Henrik Jørgensen til TV2 Nord.

Lokale historier hitter

Billetsalget til opsætninger med nordjysk handling og emne ligger ifølge teatret over andre forestillinger. Den kommende opsætning om Stygge Krumpen er ingen undtagelse. En speciel klosterpakke med rundvisning på Børglum Kloster, mad og teater blev hurtigt udsolgt, så teatret måtte i gang med at arrangere flere.

- Vi havde regnet med, der kom nogle men... Så mange. Med lidt vendelboesk beskedenhed, så havde vi nok ikke ventet det, men vi havde håbet det, siger Henrik Jørgensen.

Dramaet om Biskop Stygge Krumpen og hans kærlighedsaffære med Elisabeth Gyldenløve får premiere 20. februar. De lokale medvirkende tror på en ny nordjysk succeshistorie.

- Nu får vi genopfrisket historien, og så tror jeg også, at vi med vores nye hus får leveret en historie, der er utrolig spektakulær og spændende, siger skuespiller Jørgen Bing.

02:23 Luk video

Forsiden lige nu