Ny nordjysk biograffilm på vej: Mor og søn spiller sammen for første gang

Sylvester Espersen Byder har sin første hovedrolle i den kommende biograffilm, Synkefri, og med på rollelisten er også hans mor, Anne Sofie Espersen, der er født og opvokset i byen, hvor optagelserne finder sted.

Ny biograffilm fra Hirtshals er på vej. 

Det er historien om, hvad der skete i årene efter det tragiske forlis tilbage til 1. december i 1981. Tre lokale fiskere fra fiskekutteren Hanne Dorte og seks redningsfolk fra RF2 mistede livet i indsejlingen til Hirtshals Havn under ekstreme vejrforhold.

På rollelisten til filmen er blandt andre Anne Sofie Espersen – og i hovedrollen er hendes søn, Sylvester Espersen Byder, der er kendt fra blandt andet filmen Smuk. 

Mor og søn spiller sammen for første gang. I en film om og optaget i Hirtshals. Det er Anne Sofie Espersens fødeby, men hvor også Sylvester Espersen Byder føler hjemme. Foto: Henriette Maj Pedersen

- Vi er ikke kave

Det er første gang, de spiller sammen, men det er langt fra første gang, de spiller overfor hinanden, for hjemme i privaten har Anne Sofie Espersen hjulpet sønnen flere gange blandt andet i forbindelse med prøveoptagelser til casting til filmroller.

- Så vi er forbi det der med, at det er akavet, eller kavt på nordjysk, at spille overfor hinanden, fortæller Anne Sofie Espersen og sønnen tilføjer:

- Kavt et godt nordjysk ord. Og nej, vi er fandeme ikke kave.

Den kommende biograffilm Synkefri har mødt lokal modstand, da nogle mener, det er for tæt på tragedien, der ramte hele Hirtshals. Anne Sofie Espersen selv var barn, da ulykken skete, og ulykken forandrede mange ting, fortæller hun.

Den første hovedrolle

Det er Sylvester Espersen Byders første egentlige hovedrolle. 

Han spiller Henrik på 17 år, der i forbindelse med det tragiske skibsforlis mister sin far. Henrik sætter sig for at tage sagen i egen hånd, da redningsfolkene i første omgang får skylden for forliset.

- Det er min første rigtige hovedrolle, og det har været megafedt at spille Henrik og at sætte sig ind i hans følelser, og han er spændende fordi, han vil bare nå sit mål, han vil retfærdighed, fortæller Sylvester Espersen Byder.

Hvordan er det at spille Henrik ? Altså jeg er jo 23 år, og han er 17, fortæller Sylvester Espersen Byder og hans mor bryder ind: Men du ligner en på 17!

Vigtig film med budskab

Filmen har flere vigtige budskaber, mener hovedrolleindehaveren - og særligt et, som den 23-årige skuespiller mener, der har været for lidt fokus på i dansk film.

- Filmen handler rigtigt meget om hvordan man reagerer, når man mister et nært familiemenneske, og det er jo en universel sorg, som vi alle går i gennem, hvad enten vi vil det eller ej. Og det, synes jeg faktisk, vi har haft brug for, nemlig en film om at være i sorg, det er en mega svær ting at være i, siger Sylvester Espersen Byder.

Hvordan tackler vi sorg, når vi bliver ramt. Det er et vigtigt budskab i filmen, mener hovedrolleindehaveren, Sylvester Espersen Byder.

Samtidig er det en film, der tager sit udspring i virkelige hændelser. Selv om personerne i filmen er fiktive, så er det ren historiebog over det, mener Sylvester Espersen Byder.

- Man skal gå ind og se den her film, fordi først og fremmest handler den om en rigtig historie, og det er altid interessant, og så er det en historie, som de færreste kender til. Jeg kendte kun til det, der skete, fordi min mor og mormor har fortalt om det, og det er altså en vigtig historie at huske på, for vi skal ikke glemme alle dem, der døde og det, der skete for hele byen, siger Sylvester Espersen Byder.

120 lokale statister er med

Det er produktionsselskabet Wasabi Film, der står bag filmen, der udelukkende er optaget i Hirtshals, og med i filmen er også omkring 120 lokale statister.

Det er Christian Andersen, der selv er født og opvokset i Hirtshals, der er manusskribtforfatter og instruktør på filmen, Synkefri.

Filmen er støttet af blandt andet Den Vestdanske Filmpulje, Hirtshals Havn og Hjørring Kommune, og filmen klar i de danske biografer næste forår.

TV2 Nord har tidligere bragt dokumentarudsendelse om RF2s forlis - se eller gense den her:


Seneste nyt

fra Nordjylland