Ny teknologi kan hjælpe Daniels landbrug til at lagre 40.000 tons CO2

Landmand Daniel Pedersen håber på at blive en af de første, der tager ny klimateknologi i brug.

Ny teknologi skal hjælpe landmand Daniel Pedersen med at drive et mere grønt landbrug.

Han er i dialog med Hjørring Kommune om at få tilladelse til at etablere et såkaldt pyrolyseanlæg. Anlægget omdanner biomasse til det, der kaldes biokul - og i den proces lagres CO2.

- Når det først er blevet til kul, så er det stabilt. Det kan ligge i jorden i hundredvis af år, forklarer Daniel Pedersen.

For ham vil det betyde, at han kan lagre omkring 40.000 tons CO2 om året. Men det er ifølge Daniel Pedersen ikke den eneste gevinst.

- Når vi spreder biokullet ud på vores landbrugsjord, er det med til at holde på vand og næringsstoffer. Derfor kan det gøre især sandet jord mere frugtbar, fortæller han.

Biokullet kan spredes på markerne.
Biokullet kan spredes på markerne.
Foto: Daniel Mikkelsen / TV2 Nord

Begejstring for mulighederne

På finansloven for 2021 og 2022 er der afsat 200 millioner kroner til pyrolyseteknologier, som den Daniel Pedersen vil benytte.

Han er da heller ikke ene om at være begejstret for den nye teknologi.

Hos LandboNord er chefkonsulent i planterådgivningen Søren Greve Olesen glad for, at der med ny teknologi er mulighed for, at landbruget kan bidrage yderligere til den grønne omstilling.

- For mig er det revolutionerende. Jeg bliver helt høj af at tænke på, at her har vi en af løsningerne, der virker på klimaudfordringerne, siger han.

Daniel Pedersen håber, at han ved at anvende den nye teknologi kan bidrage til kampen mod klimaforandringer - og gerne så snart som muligt.

- Det her er en af landbrugets muligheder for at være positiv bidragyder til vores klimaudfordringer, og jeg forventer, at det kører for fuld knald om et år, siger han. 


Seneste nyt

fra Nordjylland