PFAS-slam hober sig op: - Det er et stort problem for os
2200 tons slam med for høje værdier af PFAS-stoffer ligger deponeret i Hirtshals. Hjørring Vandselskab har svært ved at komme af med slammet.
Hjørring Vandselskab er bare et af de danske kommunale selskaber, som lige nu har kvaler med slam, som indeholder for meget PFAS. For slammet må ikke som normalt spredes på landmandens marker, så den eneste mulighed er at brænde slammet.
- Det er et stort problem for os, for der er ikke nogen, som kan aftage det. Vi vil gerne håndtere det lokalt, og den lokale forbrænding kan i princippet godt brænde det. De har bare ikke kapaciteten til det, siger produktionschefen i Hjørring Vandselskab, Jacob Andersen.
Det var rutinemæssige prøver, som i 2020 afslørede for høje PFAS-værdier i slammet. Det kan blandt andet stamme fra gamle lossepladser, brandøvelsesområder, tekstilindustrien og fra overfladebehandling af metal. Vandselskabet har gennem et stort sporingsarbejde sandsynligvis fundet nogle af kilderne til PFAS-forureningen.
- Vi er nødt til at sige, at vi MÅSKE har fundet kilder til forureningen, men vi måler i så små mængder, at det er meget svært at sige, at det er lige præcis der, den er gal, understreger Jacob Andersen.
Spildevandsslam er i mange år blevet brugt som gødning på landmænds marker. Slammet indeholder store mængder fosfor, som er en udtømmelig ressource, og derfor bør genanvendes.
- Vi skal simpelthen udnytte slammet og fosforen. Vi har som samfund slet ikke råd til andet, fastslår Jacob Andersen.
Mangler myndighedernes retningslinjer
Danske landmænd spreder cirka 82000 tons spildevandsslam på markerne om året. De 2200 tons PFAS-forurenede slam ender nu muligvis i Tyskland.
- Vi snakker med nogle tyske selskaber om at håndtere slammet. Det kan blive løsningen, selvom det var mere hensigtsmæssigt at håndtere det her i stedet for at køre langt med det, konstaterer Jacob Andersen.
Fra produktionschefen i Hjørring Vandselskab lyder der i dag et ønske om politisk handling på området.
- Vi mangler simpelthen myndighedernes retningslinjer for, hvordan vi får inddæmmet PFAS-forureningen, så den ikke spreder sig til spildevandet. Ja, og så mangler vi selvfølgelig også et forbud mod helt at bruge PFAS-stofferne, pointerer Jacob Andersen.
Se hele inslaget herunder: