Foto: Hirtshals Havn

Retssag afgjort: Slagteskib kan stadig sejle laks til Hirtshals

Mandag faldt der dom i en retssag i Norge. Dommen betyder, at et norsk slagteskib fortsat kan sejle laks til Hirtshals.

Der er glæde på Hirtshals Havn, efter at der mandag faldt dom i en retssag ved Bergen Tingrett i Norge. Her havde logistikvirksomheden Hav Line lagt sag an mod den norske stat.

Virksomheden mener, at den norske stat har forsøgt at forhindre dem i at transportere laks fra de norske laksegårde til Hirtshals på et skib, hvor laksene bliver slagtet undervejs på overfarten. Det gav retten Hav Line medhold i.

Ifølge retten i Bergen har den norske stat udvist "grov urimelighed" i forbindelse med omgørelsen af de tilladelser, som lå til grund for Hav Lines investering på 800 millioner kroner i slagteskibet "Norwegian Gannet" og den højautomatiserede lakseterminal på Hirtshals Havn.

- Mandag var en glædens dag. Efter en lang retssag har vi vundet en afgørende dom, og Bergen Tingrett har pålagt den norske stat at følge lovgivning og regler. Vi har nu en klar horisont at arbejde ud fra, og selvom der skulle komme forsøg på bureaukratiske benspænd, så er vi klar til at arbejde for nytænkningen i norsk lakseindustri og væksten her i Hav Line, siger Hav Lines bestyrelsesformand Carl-Erik Arnesen.

Skærer to døgn af transporttiden

Hav Line har med slagteskibet "Norwegian Gannet" og lakseterminalen i Hirtshals mulighed for at hente laksen direkte ved de norske laksegårde og slagte ombord under sejladsen til Hirtshals. I Hirtshals sorteres og pakkes laksen før transporten til de europæiske markeder. Hav Line kan dermed forsyne markederne i Europa med højkvalitetslaks, hvis samlede transporttid er næsten to døgn kortere end de laks, som transporteres med lastbil på traditionel vis.

Norske forskere har ifølge Hirtshals Havn dokumenteret, at laks, der håndteres efter Hav Line-metoden, har en højere kvalitet end de laks, der er håndteret på den traditionelle metode.

Stor betydning for Hirtshals Havn

I mere end halvandet år har "Norwegian Gannet" fast anløbet Hirtshals Havn to til tre gange om ugen med frisk laks fra de norske laksegårde. Hirtshals Havn forventer, at trafikken efter mandagens dom vil kunne fortsætte i samme takt.

- Det er jo forventeligt, at nogle lakseopdrættere har holdt sig tilbage fra at bruge "Norwegian Gannet" på grund af den usikkerhed, som den norske stat har skabt. Med den klare dom, der giver Hav Line medhold, må vi derfor forvente, at mængden af laks nu vil vokse yderligere, når flere opdrættere vil bruge "Norwegian Gannet", siger Anker Laden-Andersen, bestyrelsesformand ved Hirtshals Havn.

Det vil ifølge bestyrelsesformanden få stor betydning for havnen i Hirtshals, hvis Hav Line nu får muligheden for at få fornyet deres tilladelser til at slagte laks ombord under sejladsen mellem Norge og Danmark.

- Det vil styrke Hav Lines markedsposition inden for effektiv og hurtig levering af højkvalitetslaks til de europæiske markeder. Hav Line er en ultra spændende samarbejdspartner for Hirtshals Havn, og den kommende vækst vil naturligvis have en afsmittende effekt på Hirtshals Havn, siger Anker Laden-Andersen.