Stidsholtkvindes hoved kommer på udstilling

Hun blev fundet i Vendsyssel i 1859. Siden er Stidsholt-kvinden - eller rettere hendes hoved - blevet udstillet på Nationalmuseet, som et af de velbevarede danske moselig. Men nu vender hun for en stund tilbage til sin hjemstavn.

Håret er farvet mørkerødt af mineraler og stoffer i jorden efter mere end 1000 år i tørvemosen ved Torslev i Vendsyssel. Hovedet er det eneste, der er tilbage af Stidsholtkvinden. Hun blev halshugget, inden hun blev kastet i mosen. Hendes dramatiske endeligt skal nu være en del af en ny udstilling på Vendsyssel Historiske Museum.

- Hun har faktisk aldrig været her før. Hun har været udstillet med kranierne fra Svennum før på Nationalmuseet. Der lånte de vores kranier til en kort udstilling. Så det her er en tak for hjælpen, at vi nu har fået lov til at låne hende, siger Sidsel Wåhlin, arkæolog ved Vendsyssel Historiske Musuem.

Udstillingen Dødens Teater iscenesætter menneskeofringerne, kraniekulten og de ritualer der indgik i i jernalderens samfund. Samtidig er udstillingen resultatet af museets forskning i jernalderens moseofringer.

- Jeg er rigtig glad. Man får lyst til at danse og feste. Jeg er så optaget af hendes små fletninger. Så er jeg bare rigtig glad på vegne af de vendelboer  som ikke kommer til Nationalmuseet normalt. De kan faktisk gå herind, hjemme hos dem selv, og se et enestående fund. Det er bare fedt, at vi har fået lov til at låne det, siger Sidsel Wåhlin.

Udstillingen Dødens Teater åbner samtidig med at museet åbner dørene for publikum igen den 21. april.


Seneste nyt

fra Nordjylland