Støjskærme i træ: Så meget kan de gøre for klimaet

Langt de fleste støjskærme i Danmark produceres i stål eller aluminum, men en nordjysk virksomhed håber, at Danmark fremover vælger støjskærme i træ.

Langs mange danske veje er der sat støjskærme op i sølv og grålige nuancer, men fremtidens støjskærme er måske mere brunlige. 

I Danmark er der tradition for at sætte støjskærme op i aluminum eller stål, men hos den nordjyske virksomhed Pilebyg i Vennebjerg ved Hjørring producerer de støjskærme i træ. 

Og de kan gøre en stor forskel for klimaet. 

- Lige det her med træskærme er en meget lavthængende frugt, vil vi mene. Vi plejer at sige, at de kan lave verdensmålene om til hverdagsmål, siger Vibe Gro, der er medejer af Pilebyg. 

Pilebyg sælger støjskærme til flere lande.
Pilebyg sælger støjskærme til flere lande.
Foto: Bruno Stagsted / TV2 Nord

Kendt for et positivt klimaaftryk

I infrastrukturplanen for 2035 skal der opsættes 55 kilometer støjskærm langs de danske motorveje, og en stor del af dem skal placeres omkring Aalborg. 

Vælger man her støjskærme i træ frem for i stål eller aluminum, vil man spare 26.351 tons CO2, oplyser Vibe Gro. Det svarer til 1800 danskeres årlige CO2-udledning. 

- Hvis al ny infrastruktur, der blev lavet i Nordjylland, fik sat et positivt klimaaftryk i stedet for at lave et negativt. Tænk, hvis man blev kendt på det, siger Vibe Gro. 

Pilebyg sælger støjskærme til udlandet.
Pilebyg sælger støjskærme til udlandet.
Foto: Bruno Stagsted / TV2 Nord

Ingen ulemper ved træskærme

Virksomheden Pilebyg leverer træskærme til udlandet, og særligt Tyskland har mange træskærme, fortæller Vibe Gro. Hun synes, det er ærgerligt, at Danmark endnu ikke er med på samme vogn. 

Især fordi der ifølge hende ikke er nogle ulemper ved at vælge træskærme fremfor stålskærme. 

- Ikke andet end hvis du elsker stål - og er stålleverandør, siger Vibe Gro og fortsætter: 

- Faktisk er det sådan, at træskærmene ikke får grafitti på sig på samme måde som stålskærmene. Det er sådan, at vi er indrettet. Så hvis det er en træfacade, laver vi ikke lige så meget grafitti, end hvis det er en død stålskærm, siger Vibe Gro. 


Seneste nyt

fra Nordjylland