Store sandstrande på vej: Så dyrt kan det blive
Hjørring Kommune er klar til at bruge flere hundrede millioner på at genskabe sandstrande.
650 millioner. Så meget kan drømmen om store sandstrande i Hjørring Kommune komme til at koste.
Men det er altså pengene værd, mener Søren Homann, formand for Teknik og Miljøudvalget i Hjørring Kommune.
- For Hørring Kommune, som jo er en turist kommune, er det vigtigt at vi har noget at tilbyde turisterne. Og så synes jeg også det er vigtigt, at vi faktisk gør noget ved det her med, at der bliver taget en del af vores kyst hvert eneste år, siger han.
Kommunen håber at kunne få dækket en del af omkostningerne ved blandt andet staten og EU. Men udsigten til, at en del af kommunens eget budget også vil blive brugt på at genetablere sandstrande, møder skepsis.
- Det er ikke en god ide. Så kan de bruge pengene på de ældre, siger Karin Slot, handicapledsager.
For Søren Homann er regnestykket dog ikke så simpelt.
- Jeg tror ikke, du kan sætte det sådan op. Kan vi skabe turisme, så kan vi skabe omsætning i de butikker, som ligger ude ved vores kystbyer, og nogle arbejdspladser, som gør, at flere også vil bosætte sig i vores kommune.
Ikke en permanent løsning
Genetableringen af strandene i Hjørring Kommune skal ske med sandfordring. En metode, hvor man flytter sand fra havbunden og ind på stranden.
Det har man blandt andet gjort med succes i Lønstrup.
Målet er, at man i Hjørring vil sandfodre med 10 millioner kubikmeter sand. Det svarer til cirka 20 års sandtab langs kommunens kyster. Løsningen er altså ikke permanent, og netop det er en af grundene til, at Karin Slot hellere så, at pengene blev brugt anderledes.
- Sandet forsvinder jo bare igen, siger hun.