Stribevis af Venligboernes lokalafdelinger lukker

Organisationen Venligboerne, der havde sin begyndelse i Hjørring, er nu ved at lukke foreningerne rundt om i landet. Interessen er dalende.

Det startede i slutningen af 2013. Senere kom Venligboerne i Hjørring på Facebook og på bare et halvt år havde venligboerne på Facebook mere end 3.000 medlemmer. 

Dengang var TV2 Nord med på plejehjem, hvor venligboere, flygtninge og ældre mødtes. En af initiativtagerne Jens Guldsmed-Thomsen sagde dengang: 

-  Der er blevet plantet 500 flygtninge lige på vores dørtrin, og det synes jeg, at vi som mennesker er nødt til at forholde os til. Jeg skal ikke forholde mig til, hvorfor de er her, og om de skal være her. Jeg skal forholde mig til, at de er her – og det er jo nemt nok.

FAKTA

  • Venligboerne havde sin spæde opstart i 2013
  • I 2018 havde organisationen 150.000 medlemmer verden over
  • I 2016 blev Venligboerne indstillet til Nobels Fredspris. 

Færre frivillige og færre flygtninge med brug for hjælp

Senere blev venligboerne til flere foreninger rundt om i landet. Og ifølge Kanal Frederikshavn er de fleste afdelinger i dag væk. Og fra nu af er foreningen i Frederikshavn også væk. Det blev besluttet på en generalforsamling at nedlægge foreningen.   

I en mail fra hovedorganisationen, hvor Jens Guldsmed-Thomsen sidder i dag, skriver han til TV2 Nord, at en del af forklaringen ligger i vores ændrede vaner under coronapandemien.

 - Det er en generel tendens, at mange frivillige har fået andre interesser og prioriteringer under pandemien. Da mange af vore frivillige er ældre, er der også en tendens til, at de i højere grad fravælger aktiviteter med mange deltagere – på trods af lavere smittetal, vaccinationer med videre, skriver han og tilføjer:

- Desuden er de fleste af de flygtninge, der kom for syv til otte år siden selvkørende og i arbejde/uddannelse, hvorfor de ikke har så store behov for hjælp og støtte.

Dertil kommer det, at de flygtninge der kommer i dag, i høj grad er fra Ukraine, og de har ikke brug for den samme hjælp som mellemøstlige flygtninge. 

- I de store flygtningestrømme i 2014 og frem var der efterspørgsel efter frivillige i flygtningecentrene og til at hjælpe med familiesammenføringssager, sprogundervisning og alt muligt andet papirarbejde, skriver han.

En vemodig formand

- Alt har sin tid, og den periode, vi har været igennem med corona, har kostet os en stor del af vores egenkapital, siger Poul Nielsen, formand for Venligboerne i Frederikshavn.

Deres lokale forening står til at lukke inden nytår.

- Det har været stort set umuligt at finde de frivillige, vi skal bruge, så nu lukker vi butikken, siger han.

Men selvom foreningen lukker, fortsætter kontakten til de flygtninge, der bor i lokalområdet.

- Vi har i vores tid her måske etableret 100 kontaktfamilier, og de stopper jo ikke arbejdet i deres familier, bare fordi foreningen lukker ned, siger Poul Nielsen.

Formand Poul Nielsen
Formand Poul Nielsen
Foto: Tommy Hald / TV2 Nord

En blandet fornøjelse

En af medstifterne af Venligboerne, Merete Bonde Pilgaard, vandt titlen som Årets Nordjyde for 2018 for sit arbejde med Venligboerne. Men samme år, i september 2018, valgte hun at træde ud af foreningen. 

- Det, jeg syntes, jeg havde skabt, var pludselig så langt fra, hvad det blev opfattet som mange steder. Samtidig begyndte jeg at modtage trusler og trælse hademails. Trusler der var rettet mod mig og mine børn, fortalte hun i 2021 til TV2 Nord. 



Seneste nyt

fra Nordjylland