Ulovligt stof i grundvandet: Hjørring Vandselskab lukker boringer

Vandselskabet skal have undersøgt drikkevandet nærmere.

Rester af to ukrudtsmidler, der aldrig har været lovlige i Danmark, er blevet fundet i den største test af grundvand, som Miljøstyrelsen nogensinde har lavet. Et af de ulovlige stoffer er fundet ved Tornby. Fundet har omgående fået Hjørring Vandselskab til at tage fem vandboringer ud af drift.

Pesticidet er ikke fundet i mængder, der er sundhedsskadelige. Alligevel har vandselskabet omgående taget de fem nærmeste boringer ud af drift, mens man undersøger om det ulovlige ukrudtsmiddel er i drikkevandet.

- Til hverdag laver vi undersøgelser for cirka 100 stoffer. Men når der så dukker sådan et nyt stof op, som oven i købet er ulovligt, så synes jeg, at det er rigtig træls, siger Tommy Mostrup, der er direktør i Hjørring Vandselskab.

Miljøminister peger på landbruget

Undersøgelsesboringen ligger op ad både jernbane, villaer og landbrugsjord. Alligevel tøver miljøministeren ikke med at pege på synderen.

- Landbruget har brugt stoffer, som aldrig har været godkendt. Det er jeg selvfølgelig nødt til at tage en alvorlig snak med landbruget om i forhold til, at dette vil vi selvfølgelig ikke have. Og vi kommer også til at lave en styrket kontrol den næste måned i forhold til, at vi ikke vil have, at der bliver brugt ulovlige midler i Danmark, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Formanden for Landbrug & Fødevarer mener, at miljøministeren er alt for hurtig til at finde en syndebuk.

- Det er alt for langt ude at konkludere nu, at det er en landmand, der er skyld i den her forurening. Lad os nu få undersøgt ordentligt, hvad det er, siger Martin Merrild, der er formand for Landbrug & Fødevarer.

Burde screene for flere stoffer

Fundet af den ulovlige sprøjtegift kommer ikke bag på Hjørring Vandselskab. Man burde screene for mange flere stoffer, end man gør i dag, lyder det fra direktøren.

- Der er en hel masse stoffer, der findes i jorden fra de sidste 50 års anvendelse på jordoverfladen, som ikke er kommet ned til grundvandet endnu. Dem kan vi jo så glæde os til at møde de kommende år, lyder det med ironi i stemmen fra Tommy Mostrup.

Hjørring Vandselskab renser i dag en tredjedel af sit vand med aktivt kul, som det eneste vandselskab i Nordjylland. Det fjerner mange pesticider.

Direktør Tommy Mostrup mener, at de nye fund viser, at der skal renses meget mere vand i hele Danmark.

Miljøministeren mener ikke vi generelt skal rense drikkevand i Danmark. Det vil være et brud dansk drikkevandstradition, og det vil sende det signal, at det er okay at forurene, lyder det.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland