Vendsyssel Teater reddet fra konkurs - men sættes under skærpet tilsyn

Hjørring Kommune lukker kæmpe økonomisk hul for kriseramt teater med lån.

Vendsyssel Teater er reddet økonomisk, efter økonomiudvalget i Hjørring Kommune onsdag eftermiddag har besluttet at give det kriseramte teater 1.2 millioner kroner i ekstraordinær støtte samt tilbyde teatret et lån på fire millioner kroner.

quote Samtidig udtrykker det samlede økonomiudvalg kritik af den manglende rettidig information til økonomiudvalget fra teatrets side

Søren Smalbro, borgmester, Hjørring Kommune

Dermed kan teatret ånde lettet op - for nu.

For de godt fire millioner kroner er et 30-årig lån, som skal betales tilbage til kommunen, og det skal ske med afdrag allerede fra 2025. 

Det er det, et enigt økonomiudvalg torsdag eftermiddag har beslutttet.

- Samtidig udtrykker det samlede økonomiudvalg kritik af den manglende rettidig information til økonomiudvalget fra teatrets side, siger borgmester Søren Smalbro (V), Hjørring Kommune.

Der skal penge i kassen

Han lægger ikke skjul på, at han mener, det på ingen måde har været i orden, at de store økonomiske problemer først kom til politikernes kendskab sent og meget pludseligt.

Derfor følger der også en række krav med den store økonomiske indsprøjtning, som kommunen nu er klar med.

De blodrøde tal på bundlinjen skal vendes; der skal med andre ord flere penge i kassen.

- Og kommer der flere penge i kassen hos teatret end ventet, så skal de tilbagebetales til kommunen og kan ikke regnes som en ekstra pose penge til teatret, siger borgmester Søren Smalbro, som tilføjer, at det for eksempel kunne være tilfældet, hvis regnskabet for 2022, der endnu ikke er gjort op, skullle vise sig at være bedre end antaget.


Det betyder skærpet tilsyn

  • Der iværksættes skærpet tilsyn straks i forbindelse med kapitaltilførslen med første opfølgning juni 2023. Det skærpede tilsyn fortsætter indtil Hjørring Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen er tilstrækkeligt betryggede ift. teatrets drift.

  • Vendsyssel Teater forpligtes til at genforhandle aftalen med Hjørring Revyen, så det sikres at aftalen ikke belaster teatrets økonomi fremadrettet. Administrationen bemyndiges til at sikre, at dette vilkår efterleves.

  • Vendsyssel Teaters ledelse forpligtes til at inddrage bestyrelsen samt de offentlige bidragsydere på et tidligt tidspunkt, såfremt der opstår usikkerhed om, hvorvidt de økonomiske forudsætninger holder.

  • Vendsyssel Teater sikrer, at det fremadrettet kan dokumenteres via bestyrelsesreferater, hvilke indsatser der iværksættes fra ledelsens og bestyrelsens side.

  • Vendsyssel Teater forpligtes til at efterleve budget og alle øvrige elementer i genopretningsplanen. Opfølgning herpå sker i forbindelse med det skærpede tilsyn og efterfølgende i forbindelse med det almindelige tilsyn.

  • Vendsyssel Teater forpligtes til at dokumentere, at de arbejder aktivt med anbefalingerne i Kulturministeriets publikation “God ledelse i selvejende kulturinstitutioner”. Opfølgning herpå sker i forbindelse med det skærpede tilsyn og efterfølgende i forbindelse med det almindelige tilsyn

Kommer under skærpet tilsyn

Vendsyssel Teater kommer under skærpet tilsyn, for det er nødvendigt ifølge Hjørring Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen, der begge giver omkring otte millioner kroner årligt i støtte til teatret.

Teatrets dundrende underskud for indeværende år kom nemlig for de to store bidragsydere til stedet som en bombe.

I januar i år lød beskeden fra bestyrelsen, at man alligevel ikke regnede med et overskud på 300.000 kroner - godt en måned senere står det klart; at det er helt galt med økonomien.

Bestyrelsen slår alarm, og 28. februar får politikerne i Hjørring Byråd kendskab til, at der mangler millioner i kassen.

Teatret manglede akut godt fem millioner kroner for at få nulstille egenkapitalen og skabe et budget i balance og stod forud for den økonomiske redningskrans, der netop er blevet kastet op, til at gå konkurs.

Publikum har svigtet

Vendsyssel Teater selv har tidligere forklaret, at det store underskud skyldes, at publikum har svigtet. Det er især genåbningen efter coronakrisen, hvor niveauet fra tidligere aldrig er kommet tilbage.

- I lighed med teatre rundt omkring i landet mangler vi gæster til teatret, har Ole Peter Christensen, der er bestyrelsesmedlem i Vendsyssel Teater tidligere forklaret til TV2 Nord.

Selvom det er røde tal, som teatret præsenterer lige nu, så er succesen fra tidligere år med til at retfærdiggøre en stor redningsaktion ifølge Vendsyssel Teaters bestyrelse selv.

- Vi synes, det har været så stor en succes med teatret lige indtil corona kom, og så kan vi ikke tro på andet end, at politikerne vil hjælpe os den her gang, lød det fra bestyrelsen umiddelbart efter det kom frem, at teatret var så økonomisk presset, at det reelt var lukningstruet. 

Økonomiudvalgets beslutning om at yde ekstraordinært tilskud samt lån til Vendsyssel Teater skal endeligt vedtages af byrådet i Hjørring.

Om Vendsyssel Teater

  • Vendsyssel Teater er en selvejende institution, der modtager driftstilskud fra Hjørring Kommune, Frederikshavn Kommune og Kulturministeriet.

  • Vendsyssel Teater er Danmarks nordligste selvproducerende teater og blev etableret i 1984. 

  • Det nuværende teater blev indviet i 2017 på Banegårdspladsen 4 i Hjørring 


Seneste nyt

fra Nordjylland