Vinder naturfagskonkurrence: - Vi har knoklet hårdt for det
- Vi har gået ret meget op i det, og der har været svære perioder, men vi klarede det.
Ordene kommer fra Christian Skov Madsen, som går i 5.A på Hirtshals Skole, og han er sammen med sine klassekammerater glad og stolt over nu at kunne kalde sig vinder af årets udgave af Naturfagsmaraton i Hjørring Kommune.
- Det er meget fedt, det er dejligt at vinde. Det har været hårdt, og vi har alle sammen kæmpet hårdt, og det er derfor, vi ender med den her, siger han og peger på det synlige trofæ.
Christian Skov Madsen og de øvrige fra 5.A var i skarp konkurrence, da hele 200 elever fra 5. og 6. klassetrin fra Hjørring Kommune deltog i årets Naturfagsmaraton i Vendsyssel Idrætscenter i Vrå.
Her fik eleverne endelig lov til at demonstrere deres løsninger på seks forskellige opgaver. Blandt andet har de bygget en robot-arm til rummet og lavet en opfindelse, der kan styre lyd i en bestemt retning.
Formålet er at styrke elevernes interesse for naturfag og teknologi og give dem en positiv oplevelse med fagene.
- Med Naturfagsmaraton viser vi eleverne, at naturvidenskab og teknologi er sjovt og spændende. Gennem årets opgaver kan de bruge deres opfindsomhed og kreativitet på mange forskellige måder, når de skal arbejde eksperimenterende og undersøgende med autentiske problemstillinger.
- Vi håber på at styrke elevernes interesse for naturvidenskab og teknologi, og måske også om nogle år lysten til at uddanne sig i den retning, siger Maiken Lykke Lolck, der er direktør i Naturvidenskabernes Hus, som står bag Naturfagsmaraton.
Naturvidenskabernes Hus udvikler hvert år seks nye opgaver. I opgaverne arbejder eleverne med virkelige udfordringer, og flere af dem er derfor udviklet i samarbejde med danske virksomheder.
Se hele indslaget her:
Der er point for forsøg
I år har PPG, som producerer og sælger maling, og TDC NET, som leverer internet og mobilnet været med til at udvikle to opgaver. Her kommer eleverne til at prøve kræfter med at fremstille deres egen maling, bygge et transportbånd og undersøge deres skolekammeraters internetvaner. Én af de øvrige opgaver handler om rumfart og er udviklet i anledning af Andreas Mogensens mission sammen med ESA og ESERO Danmark.
Maiken Lykke Lolck er glad for, at virksomhederne bakker så stærkt op om dagen:
- Det bliver mere autentisk for eleverne. Gennem virksomhedernes engagement og deltagelse får eleverne indblik i nogle problemstillinger, som faktisk betyder noget i en virksomhed. Samtidig er opgaverne meget alsidige, så det bliver tydeligt, at eleverne har forskellige styrker og har brug for hinanden på forskellige områder, fortæller hun.
Opgaverne er designet, så der ikke findes én rigtig løsning. For nogle elever vil deres opfindelse måske gå i stykker undervejs eller ikke lykkes helt, men der er også point for at have gjort et forsøg og for at kunne forklare tankerne bag en løsning.
- Eleverne arbejder med Engineering-didaktikken, og her handler det netop om ikke at se svagheder som fejl, men som anledning til videreudvikling og forbedring. På den måde kommer eleverne til at arbejde i en iterativ proces, hvor de genbesøger opgaven flere gange, siger Maiken Lykke Lolck.
På landsplan deltager mere end 23.000 skoleelever i 50 kommuner i Naturfagsmaraton. Naturfagsmaraton er støttet af Novo Nordisk Fonden, Grundfos og LEO Fondet og har i år 20-års jubilæum.