Borgmester: Laks bliver en guldgrube for Hirtshals

Foto: Ivan Johan Hansen

Laksefiskeriet har i lang tid været nedadgående i Hirtshals, men nu ser det ud til, at den populære spisefisk er tilbage, og det lover godt for væksten i byen.

Den norske koncern Sekkingstad har planer om at opføre en enorm fisketerminal, kaldet Hav Line, på 16.000 kvadratmeter i Hirtshals samt bygge et slagteskib, der fra 2018 årligt vil sende 60.000 tons laks ud i butikkerne på rekordtid.

Det vil give byen cirka 140 nye arbejdspladser, forklarer den administrerende direktør i Sekkingstad AS, Bård Sekkingstad. Koncernen ejer blandt andet laksefabrikanten Skagerak Salmon, der også holder til i Hirtshals. 

Og direktøren forklarer, at der kan blive grobund for at udvide lakseproduktionen i Hirtshals yderligere i fremtiden.

Man spår en helt ny optisme i Hirtshals, og det er der rigtig god grund til

Arne Boelt, Borgmester i Hjørring Kommune

- Ambitionerne med lakseterminalen er vækst og at få fiskene fra Norge via Hirtshals ud på det europæiske marked. Der er masser af plads på havnen, så der kan sagtens komme udvidelser i fremtiden, siger Bård Sekkingstad.

Byggeriet glæder borgmester i Hjørring Kommune, Arne Boelt (S), der mener, at Hirtshals er i sigte til en enorm vækst i lakseproduktionen. 

- Jeg kan mærke, at humøret i Hirtshals er ved at nå nye højder. Man tror på det igen. Jeg har været til et møde med erhvervs- og handelsforeningen i Hirtshals, og her kan man næsten ikke få hænderne ned. Man spår en helt ny optisme i Hirtshals, og det er der rigtig god grund til, siger Arne Boelt. 

- Laks er et kolossalt kvalitetsprodukt, både i forhold til vores kendskab til fisken, men også i forhold til at skaffe arbejdskraft, der kan håndtere laksen. Den her lakseterminal er bare begyndelsen, fortsætter han. 

Norsk ministerbesøg i Hirtshals

I Norge ser man også på lakseproduktionen i Hirtshals med stor forventning. En stor del af de norske laks bliver transporteret ud på det europæiske marked via Hirtshals.

Derfor var den norske fiskeriminister, Per Sandberg, fredag på besøg hos Skagerak Salmon for at lære om den danske lakseproduktion.

- Der er stort fokus på kvalitet her, og der benyttes en masse ny teknologi inden for sortering og produktudvikling. Vi har ikke helt den samme effektivitet i Norge, siger Per Sandberg. 

Det nye slagteskib i Hirtshals vil gøre det muligt at filetere fiskene, kort tid efter de er blevet hevet op af havet, og laksene kan derfor sendes ud på markedet 48 timer hurtigere end normalt. 

Den nye lakseterminal og slagteskibet ventes at blive taget i brug fra august 2018.

Forsiden lige nu