02:06

Langt de fleste sommerhusejere på Nørlev Strand er parate til selv at betale for en kystsikring, der skal forhindre at deres huse ryger i havet. Det står klart efter et møde i dag.

Foto: Ib William Christensen

1 af 2

Efter møde: Sommerhusejere i Nørlev vil betale for kystsikring

Der er bred enighed om at betale for en kystsikring blandt de 286 sommerhusejere på Nørlev Strand. Det står klart efter et møde i dag.

Sommerhusejere var mødt op på Vendelbohus I Hjørring for at diskutere kystsikring. Planen er at lodsejerne skal betale et engangsbeløb mellem 3.600 og 130.000 kroner, alt efter hvor tæt på skrænten, deres hus ligger. Derefter skal alle betale 1500 kroner årligt til vedligehold af sikringen. Og der er bred opbakning til planerne.

- Jeg synes det er fremragende. Det, der er det bedste ved det er, at vi alle sammen skal stå sammen om det. Jeg vil gerne betale, siger sommerhusejer Jørgen Petersen.

Det er aldrig behageligt at skulle tvinge nogen, men jeg synes jo også at det her er for alles bedste.

Strækningen der skal sikres er på 1,9 kilometer og sommerhusejerne vurderer at det kommer til at koste omkring 12 millioner kroner. Kystsikringen skal laves punktvis i en skråning af sten og så skal der fyldes sand ovenpå. Hjørring Kommune og Skallerup Seaside Resort har sagt ja til at dække godt halvdelen af både anlægsudgifter og vedligehold.

- Kommunen ejer en del af kyststrækningen. Med den opbakning jeg lytter mig til vil det være tudetosset hvis kommunen ikke går med, siger Ole Ørnbøl, formand for Teknik- og Miljøudvalget, Hjørring Kommune.

Kun 14 af de 286 sommerhusejere stemmer imod forslaget om kystbeskyttelse, men med kystbeskyttelsesloven i hånden kan byrådet tvinge dem til at betale.

- Naturligvis vil jeg forsøge at få det igennem. Det er aldrig behageligt at skulle tvinge nogen, men jeg synes jo også at det her er for alles bedste, siger Ole Ørnbøl

Næste skridt bliver nu at sende en ansøgning til Kystdirektoratet. Sommerhusejerne vurderer at hvis man ikke kystsikrer, så vil 70 sommerhuse blive ædt af havet indenfor de næste 25 år.