Foto: Hans-Christian Lauritzen

Fængslet for farlig kørsel: Jeg turde ikke stoppe for politiet var efter mig

En 35-årig mand, der tidligere er dømt for at køre en cyklist ihjel, er varetægtsfængslet fire uger for at køre hasarderet gennem flere byer med 200 km i timen.

Det var slet ikke min mening at køre fra politiet, forklarede den 35-årige mand fra Sindal, da han torsdag blev fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Hjørring sigtet for i narkopåvirket tilstand at have kørt så stærkt og uforsvarligt på motorcykel, at han bragte hans liv i fare, da han onsdag eftermiddag var hovedperson i en større og halv time lang politijagt gennem det centrale Vendsyssel.

Den 35-årig motorcyklist havde kort før klokken 17 fanget politiets opmærksomhed, da han ved Ugiltvej uden for Sindal kom kørende på en grøn motorcykel i for høj hastighed, og da politiet forsøgte at standse ham, gassede han bare op og kørte endnu stærkere.

Og så begyndte en hel halv times intens jagt gennem store dele af det centrale Vendsyssel.

I første omgang var der en politibil i hælene på motorcyklisten, der selv opgav jagten og fik to motorcykelbetjente til at forsætte i forsøget på at få den 35-åriges kørsel standset.

Politiet var for tæt på

- Hvis bare jeg havde fået plads, så havde jeg jo standset. Men jeg følte, at politiet var meget tæt på, og jeg turde ikke stoppe. Den eneste grund til, jeg ikke stopper er, at jeg er bange for at blive påkørt af politiet, sagde den sigtede ved Retten i Hjørring.

Den ene motorcykelbetjent filmede den sidste del af jagten på den 35-årige mand, og man kan se på videoen, der blev vist i forbindelse med grundlovsforhøret, at han gennem flere byer kører tæt på og nogle gange over 200 kilometer i timen. Ligesom der på vejen er andre trafikanter, deriblandt en hest og rytter, der må vige for den hurtigt kørende motorcykel.

Politiet forsøgte på et tidspunkt i jagten at afspærre vejen, men den 35-årige mand kørte zig zag forbi.

Sigtede selv ved ikke hvor hurtigt han kører, ligesom han heller ikke lægger mærke til øvrig trafik.

Der er bl.a. en hest og en rytter, der må trække ind til siden, der er flere biler han overhaler og ved Tårs overhaler han en stribe biler højre om, da han kører på cykelstien.

Kørte cyklist ihjel

Det er langt fra første gang, at den 35-årige mand fra Sindal er i retten sigtet for trafikforseelser.

Så sent som i oktober 2017 blev han idømt to år og fire måneders fængsel for uagtsomt manddrab, da han i samme område som onsdag kørte hasarderet gennem Sindal-området og med 105 kilometer i timen påkørte og dræbte en 22-årig cyklist fra Sindal. Ulykken skete 22. juni 2017.

Dengang var han påvirket af stoffer. Og onsdag havde han også indtaget stoffer, idet han om morgenen havde taget amfetamin.

Selv forklarede han, at han ikke mente, han var påvirket af det, og det i øvrigt var taget i stedet for hans sædvanlige ADHD-medicin, som han var løbet tør for.

I forbindelse med den fatale ulykke i 2017 blev den 35-årige mand frakendt kørekortet i otte år, alligevel havde han planer om at købe den motorcykel, han onsdag kørte på og havde lånt af en kammerat.

Væltede på motorcyklen

Flugten fra politiet stoppede brat, da den 35-årige i et højre sving mister herredømmet over motorcyklen og vælter. Derefter bliver han anholdt.

Den nu varetægtsfængslede selv husker episoden anderledes end politiet, og det politiets video viser, nemlig at han på det tidspunkt mente, at der var afstand nok til, at han turde standse motorcyklen og lagde den ned og rakte hænderne i vejret for at vise politiet, at han overgav sig. 

Læs også Motorcyklist drønede igennem Vendsyssel: Forsøgte at stikke af fra politiet

Manden blev umiddelbart derefter sigtet for en stribe trafikale forseelser, ligesom han er sigtet for i forbindelse med den vilde kørsel at udsætte andres liv og legemer for fare.

Dommeren valgte torsdag at følge anklagemyndighedens begæring om at varetægtsfængsle manden, idet der var grundlag for mistanke om, at han havde kørt særligt hensynsløst, ligesom det også spillede ind ved dommerens afgørelse, at den 35-årige er tidligere dømt for bl.a. uagtsomt mandrab i trafikken og er prøveløsladt.

Den 35-årige mand blev derfor varetægtsfængslet i fire uger, og han har valgt at kære afgørelsen til landsretten. Han erkender at have kørt for hurtigt og have indtaget amfetamin, men nægter at det var til fare for andre.

Læs også 33-årig sigtet for trafikdrab: Løsladt efter grundlovsforhør