LIGE NU:

Fart på fødegangen: Førstegangsfødende skal hjem efter 2-4 timer på sygehus

Fra 1. februar bliver førstegangsfødende på Regionshospital Nordjylland sendt hjem 2-4 timer efter fødslen, hvis det er en såkaldt ukompliceret fødsel.

En lille ny er kommet til verden, en familie på to er blevet til tre - eller flere - og man har fået sin nyfødte baby i armene for første gang. Og så er det ellers farvel og tak. 

Sådan kan fornemmelsen fremover blive for førstegangsfødende på Regionshospital Nordjylland, der har adresser i Hjørring og Frederikshavn. Fra 1. februar vil førstegangsfødende nemlig blive sendt hjem 2-4 timer efter en ukompliceret fødsel.

- Vi indfører hjemmebarsel, som indeholder nye muligheder for de førstegangsfødende om støtte og kyndig vejledning fra fagfolk på hospitalet, men med udgangspunkt i familiens eget hjem fremfor i fremmede rammer på hospitalet, siger klinikchef i Klinik Kirurgi-Kvinde-Barn, Lars Winter Burmester.

De understreger, at personalet på hospitalet tjekker, at både mor og barn har det godt, og at barnet sutter korrekt på brystet, inden turen går hjemad, og at man modtaget vejledning i forhold til barnets første levetid.

Der kan også gøres plads til individuelle hensyn. 

- Der er ingen tvang, så hvis de nybagte forældre har behov for at blive, så finder vi ud af det. Men vi synes, at vi skal bruge vores begrænsede ressourcer på dem, der har behov. Der er ingen grund til, at raske skal være indlagt på hospitalet, når vi med ambulante tilbud fortsat kan hjælpe dem med en god start på familielivet, fortæller Lars Winter Burmester.

I stedet for at blive på hospitalet, vil der blive foretaget hjemmebesøg, samtidig med at man åbner et nyt barselsambulatorium, der har åbent alle ugens dage. På det nyoprettede ambulatorium kan man få hjælp til amning, barsel og få tjekket op på barnets trivsel. 

- Med de nye tilbud til førstegangsfødende, om at komme i barselsambulatoriet, samt besøg fra jordemoderen, er familierne fortsat sikret professionel vejledning i deres første tid med det lille nye familiemedlem. Samtidigt kan de begynde at etablere familielivet i de vante trygge rammer derhjemme, fortæller Lars Winter Burmester.

Regeringens sundhedsreform kan sætte en stopper for tidlige hjemsendelser

Regionshospital Nordjylland skal samlet spare 50 millioner kroner på budgettet, og i den forbindelse har man fundet mellem 2,5 og tre millioner kroner ved at nedlægge fire sengepladser på barselsafsnittet i Hjørring

Som en del af regeringens sundhedsudspil lægges der op til, at førstegangsfødende har garanti for at kunne blive på hospitalet i 48 timer efter fødsel. Og det kan betyde, at Regionshospital Nordjylland kan blive nødt til at lægge besparelserne på barselsafsnittet i graven.