Finhvalen er vendt hjem til Nordjylland

Fredag morgen vendte skelettet af den store finhval, der strandede ved Blokhus i februar, endelig hjem til Nordjylland. Fra lørdag bliver det udstillet på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals.

Umiddelbart er det svært at se, at de to store containere, der fredag morgen landede ved Nordsøen Oceanarium, skulle være en finhval. Men en finhval var dog lige præcis, hvad de husede - én halvdel i hver. I skeletform, vel at mærke.

Skelettet stammer fra den finhval, der strandede ved Blokhus i februar i år, og som hurtigt blev et tilløbsstykke for tusindvis af nysgerrige turister. Under stor mediebevågenhed blev hvalen opmålt, undersøgt og parteret af eksperter fra Danmark og Tyskland. Senere blev kødet fjernet fra knoglerne, og skelettet blev renset og klargjort ved at ligge i 40 grader varmt saltvand i tre måneder, højtryksrenset og bleget med brintoverilte. Så gik turen til København og Statens Naturhistoriske Museum, hvor konservator Abdi Hedayat har samlet og monteret skelettet.

Og det er det nu færdigmonterede skelet, der er tilbage i Nordjylland og klar til at blive udstillet på oceanariet fra lørdag den 15. oktober. Faktisk er det så fikst indrettet, at de to containere bare skal skubbes sammen i enderne, så er hvalskelettet også samlet.

- Når der nu helt ekstraordinært strandede en finhval her i Nordjylland, så virker det meget naturligt, at skelettet kommer tilbage hertil, og vi kan bruge det til undervisning om blandt andet naturbevarelse, siger direktør Karl Henrik Laursen for Nordsøen Oceanarium.

- Jeg kan levende forestille mig, hvor imponeret for eksempel sådan en lille gut på fem år bliver, og vi ser frem til at give vores gæster noget med hjem om det fantastiske liv, der lever nærmest i vores egen baghave. Der er et helt unikt undervisningspotentiale i udstillingen, og skelettet er ligeledes et godt trækplaster for vores øvrige gæster, tilføjer Karl Henrik Laursen.

Fakta om finhvalen

  • Finhvalen er det næststørste dyr på Jorden
  • Finhvalen findes i alle verdenshave og er almindelig i Nordatlanten.
  • Den er en at de hurtigste hvaler og svømmer op til 32 km/t og nogle gange helt op til 40 km/t.
  • De træffes af og til i Skagerrak og indre danske farvande. 
  • Den kan blive op til 24 meter lang og veje op til 90 ton, så det strandede eksemplar var en ikke helt udvokset han.
  • Skelettet vejer over 2 ton og måler 17,4 meter. Kraniet er 4 meter langt og vejer 400 kg

 


Seneste nyt

fra Nordjylland