FOA: Næsten hver anden fyreseddel skyldes sygdom

Hos fagforeningen FOA oplever de en stigning i antal af medlemmer, der fyres på grund af længere tids sygdom. Det får nu FOA Vendsyssel til at råbe op.

Hver anden gang, der bliver uddelt en fyreseddel til SOSU’er på plejehjem, ansatte i daginstitutioner og rengøringsansatte, er årsagen sygdom. Det viser helt nye tal, som FOA har registreret for 2016.

Én af dem, der har mærket det på egen krop, er Ann-Christine Jensen fra Sindal. Hun har gigt i hele kroppen og i 2015 spredte gigten sig så meget, at hun blev sygemeldt fra sit job som social-og sundhedshjælper hos Løkken Hjemmepleje.

quote Det hele bliver helt sort, og jeg begynder at græde. Jeg magter det ikke. Jeg havde ikke regnet med, at jeg skulle fyres nu.

Ann-Christine Jensen, sygemeldt

Ann-Christine Jensens sygdom bliver værre og værre og efter 2,5 måned som sygemeldt, forlanger hendes arbejdsgiver en dato på, hvornår hun kan vende tilbage på jobbet. Det kan Ann-Christine Jensen ikke give dem, og derfor får hun en fyreseddel.

- Det hele bliver sort, og jeg begynder at græde. Jeg magter det ikke. Jeg havde ikke regnet med, at jeg skulle fyres nu, siger Ann-Christine Jensen.

Ann-Christine Jensen er medlem af FOA, og hun er langt fra den eneste af FOAs medlemmer, der er blevet opsagt på grund af sygdom. Den nye registrering fra fagforeningen viser, at 44 procent af medlemmerne bliver fyret på grund af sygdom.

- Lige så snart du ikke kan sætte dato på for, hvornår du vender tilbage, så oplever vi, at flere arbejdsgivere begynder at indlede opsigelser, siger afdelingsnæstformand for FOA Vendsyssel, Lene Berendt.

Ifølge FOA er problemet steget efter sygedagpengereformen trådte i kraft i 2014. Reformen betyder blandt andet, at en syg medarbejder nu kan koste den offentlige arbejdsgiver cirka 7.000 kroner mere om måneden efter 22. sygeuge.

quote Lige så snart du ikke kan sætte dato på for, hvornår du vender tilbage, så oplever vi, at flere arbejdsgiver begynder at indlede opsigelser.

Lene Berendt, FOA Vendsyssel

- Arbejdsgiverne skal i højere grad se mulighederne i stedet for begrænsningerne, inden de opsiger en medarbejder, siger Lene Berendt.

Størstedelen af FOA Vendsyssels medlemmer er ansat i det offentlige. Heriblandt i Hjørring Kommune, der afviser kritikken fra FOA.

- Vi gør meget for at fastholde vores medarbejdere – også når de bliver sygemeldte, men det er jo klart, at på et tidspunkt kan man have et sygefravær, der er så langstrakt, at udsigten til at komme tilbage på sin arbejdsplads indenfor nærmere fremtid, ikke er tilstede, og så indleder vi afskedigelse, siger direktør for Sundheds-, Ældre-, og Handicapforvaltningen i Hjørring Kommune, Leif Serup.

FOA kæmper nu videre for at få arbejdergivernes tålmodighed til at holde længere med de syge ansatte. Men for Ann-Christine ser udsigterne til at komme tilbage på arbejdsmarkedet dog ikke særlig lovende ud.

- Min gigt bliver bare være. Mit allerhøjeste ønske vil være at blive rask, så jeg kunne komme på arbejde og lave ting med familien, men desværre ser det meget sort ud, siger Ann-Christine Jensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland