LIGE NU:

Fond kvæles af lave renter

En lille mindefond i Løkken har i mange år uddelt penge til gavn for byens borgere, men de seneste års ekstremt lave renter betyder, at der er meget lidt at dele ud af

En særlig båndsav er med til at holde Løkken Miniby i gang. Den blev købt for et legat fra Inger Bang Christensens og Vang Bang Christensens Mindefond.

- Det var en væsentlig ting for at kunne begynde at bygge husene. Den var helt nødvendig for at kunne starte op, siger Børge Drivsholm, oldermand i Løkken Miniby.

quote Alle jubler over, at renten er lav, men bagsiden af de lave renter er, at sådan nogle små private fonde ikke har så mange penge at dele ud af

Jørgen Ussing, stifter af mindefonden

Børge Drivsholm og 12 andre pensionister er konstant i gang med opførelsen af Løkken Miniby, som de bygger hus for hus med deres frivillige arbejdskraft. Legater fra den lokale mindefond sparkede projektet i gang i den første svære tid.

- Vi tænkte meget på, hvordan man får penge til at få råd til at købe nogle maskiner og andre ting og sager. Så det var en kæmpe hjælp at få støtte på den her måde i starten. Vi har i alt fået to legater fra mindefonden, siger Børge Drivsholm.

Det er dog langt fra sikkert, at den hjælp til byens projekter varer ved. En fond må ikke tage af egenkapitalen, men kun dele ud af renterne. Og det bliver ikke til meget med en rentesats tæt på nul.

- Nu har vi vel omkring en 40-50.000 at dele ud af, og det batter ikke så meget, når vi rigtig gerne vil hjælpe for eksempel unge mennesker i byen med bøger eller en computer, hvis de skal på studierejse, siger en af stifterne, arkitekt Jørgen Ussing.

Mindefonden er ikke alene

Bang Christensen-parrets mindefond deler skæbne med 10.000 andre private fonde i Danmark.

- Alle jubler over, at renten er lav, men bagsiden af de lave renter er, at sådan nogle små private fonde ikke har så mange penge at dele ud af, siger Jørgen Ussing.

Tidligere kunne den lille fond i Løkken dele næsten dobbelt så mange penge ud til projekter, bøger og studierejser til byens unge. Det seneste legat gik blandt andet til en stor fotobog med tekster, Løkken Set.

quote Det er rent ud sagt træls. Der er gode formål nok at give til. Der er bare ikke penge til det. Og der går lang tid, inden der igen er penge nok

Madsgade, Fondsmedlem

Et andet fondsmedlem, Mads Gade, der også er bankdirektør i den lokale afdeling af Nordjyske Bank, beklager også, at de meget lave renter er ved at udhule formålet.

- Det er rent ud sagt træls. Der er gode formål nok at give til. Der er bare ikke penge til det. Og der går lang tid, inden der igen er penge nok, selv hvis renterne skulle begynde at stige igen næste år.  Det har lange udsigter, inden man kommer op i et afkastniveau, hvor det er fem-seks procent obligationer igen – vil jeg umiddelbart vurdere, siger Mads Gade.

Bankdirektøren går ikke ind for en løsning med større risikovillighed for at få flere penge i kassen.

- Jeg tror ikke, det har været målet for dem, der har etableret fonden i sin tid. Det kunne være godt, hvis man kunne finde nogen, der havde lyst til at donere penge til fonden, så man kunne øge kapitalen på den måde, siger bankdirektøren.

Jørgen Ussing kan også godt forestille sig den mulighed, men han synes det er et delikat emne.

- Man går jo ikke ud og prikker en gammel mand på skulderen og siger, at vi godt kunne bruge hans millioner, siger Jørgen Ussing.

Lille mindefond i Løkken efterlyser flere penge
def_thumb,50_percent

play Nedlukning i 'Gaden' har reduceret vold markant: Borgmester afviser at lukke festen tidligere

gudstjeneste thumb

play Se med: Frihedsgudstjeneste fra Budolfi kirke

Casper Steinfath_Kattegat_Start Web Credits Jakob Gjerluff Ager (8)

gallery Vil krydse Kattegat med padletag: Casper fra Klitmøller på jomfrutur

090521 VO Men in black demo TIL WEB Still

play Men In Black protesterede i Aalborg: En person anholdt

def_thumb,50_percent

play Nedlukning i 'Gaden' har reduceret vold markant: Borgmester afviser at lukke festen tidligere

gudstjeneste thumb

play Se med: Frihedsgudstjeneste fra Budolfi kirke

Casper Steinfath_Kattegat_Start Web Credits Jakob Gjerluff Ager (8)

gallery Vil krydse Kattegat med padletag: Casper fra Klitmøller på jomfrutur

Til forsiden

Til forsiden