For første gang nogensinde: Hirtshals Havn skaber vindmølleprojekt uden statsstøtte

Et nyt vindenergiprojekt på Hirtshals Havn bliver det første nogensinde uden medfinansiering fra staten.

Hirtshals Havnefond og Vestas er klar til at skrive danmarkshistorie. De er nemlig klar til at sætte fire vindmøller op på Hirtshals Havn, og de får ikke én eneste krone fra statskassen. Det er første gang nogensinde, at en vindmølleprojekt finansiers uden statsstøtte. 

quote Det giver billig strøm, det er en god investering og den kapital, det giver, kan man bruge til at udvikle havnen yderligere.

Jens Peter Lunden, Hirtshals Havnefond

De fire vindmøller bliver af typen V136, der kan producerer 4,2 megawatt i timen. Møllerne bliver 150 meter høje, og de får det største vingefang af alle landvindmøller i Danmark. 

- Det er første gang, det kan lade sig gøre, og det kræver noget unikt. Og det unikke er den kraftige vind, vi har i Hirtshals, der sikrer, at vindmøllerne hele tiden kan lave strøm. Derudover har vi det bedste maskineri, der producerer bedst muligt. Når de to ting ramler sammen, har du noget unikt, og så kan det lade sig gøre, fortæller Jens Peter Lunden, der er formand for Hirtshals Havnefond. 

Det er Hirtshals Havn selv, der har sat projektet i gang, men nu står Hirtshals Havnefond for det praktisk omkring opsætningen. 

- Det giver billig strøm, det er en god investering og den kapital, det giver, kan man bruge til at udvikle havnen yderligere, fortæller Jens Peter Lunden. 

Tre af møllerne kommer Hirtshals Havnefond til at eje, mens den fjerde mølle bliver udbudt til de lokale virksomheder og borgere i Hjørring Komme.

I modsætning til flere andre nordjyske vindmølleprojekter, så har projektet i Hirtshals ikke mødt ret mange klager i den indledende fase. Kun enkelte sommerhusejere ved Kjul Strand indgav indsigelser. Ingen beboere i Hirtshals gjorde indsigelse. 

- Folk kan godt se, det her giver muligheder for havnen. Jeg tror, det er der, den ligger. Man kan se, at det er noget, vi får noget ud af også, fortæller Jens Peter Lunden. 

Det er planen, at de fire vindmøller skal stå klar i efteråret 2019. 

Danmarks første vindmølleprojekt uden støtte fra staten bliver snart til virkelighed her i Nordjylland.

Seneste nyt

fra Nordjylland