Lystfiskernes både på Jollehavnen ved Redningsstationen i Hirtshals minder mest af alt om flydende sandkasser. Foto: Sophie Schou Jensen

Havn ved at sande til: - Det værste vi nogensinde har oplevet

I flere år har fritidsfiskerne på Hirtshals Havn kæmpet mod sand fra strandene omkring havnen, og nu har de fået nok.

På Hirtshals Havn ligner fritidsfiskernes både mest af alt flydende sandkasser.

De seneste par dages blæsevejr har nemlig fået sandet fra strandene omkring havnen til at fyge så meget, at Jollehavnen ved Redningsstationen er ved at sande til.

Det er det værste, vi nogensinde har oplevet. Min båd går snart så meget i stykker, at jeg ikke kan være her mere.

Søren Severinsen, fritidsfisker, Hirtshals

- Det er det værste, vi nogensinde har oplevet. Min båd går snart så meget i stykker, at jeg ikke kan være her mere, siger fritidsfiskeren Søren Severinsen.

Sandet ender nede i fritidsfiskernes både. Derfor frygter fiskerne lige nu, at deres både bliver så tunge, at de ender med at synke.

- Jeg har skovlet sand i næsten tre timer. Jeg frygter, at båden lige pludselig er væk og synker. Så har jeg jo et problem, siger fritidsfiskeren Valle Kruse.

02:26

I flere år har fritidsfiskerne på Hirtshals Havn kæmpet mod sand fra strandene omkring havnen, og nu har de fået nok.

Luk video

Det er ikke første gang, fritidsfiskerne står i denne situation. Problemet ligger mange år tilbage og opstår, hver gang blæsevejret tager til.

For to år siden nåede Valle Kruses nabo ikke at skovle sandet væk fra båden, og det resulterede i, at båden sank.

For to år siden skete det, som alle fritidsfiskerne på Jollehavnen i Hirtshals frygter. En af ejerne nåede ikke at skovle sandet væk, og det resulterede i, at den sank. Foto: Privat.

Må sejle deres egen sandkasse

Fritidsfiskerne frygter så meget for deres både nu, at de forsøger at råbe politikere og Hirtshals Havn op.

Havnen er ejet af Hjørring Kommune, men det er en selvstyret havn, og derfor er det Hirtshals Havns ansvar at holde havnen sandfri.

- Vi holder det sand væk, vi kan, men vi kan ikke gøre mere, end vi gør. Så skal vi spørge Kystdirektoratet, om de vil fjerne stranden, siger direktøren for Hirtshals Havn, Jens Kirketerp Jensen.

Fredag formiddag havde Hirtshals Havn to gummigeder på stranden for at fjerne noget af sandet.  Foto: Sophie Schou Jensen

På grund af det kraftige blæsevejr har Hirtshals Havn ikke haft mulighed for at fjerne sandet de seneste fire dage. Først i dag, fredag, sendte de to gummigeder på stranden.

- Vi gør, hvad vi kan for at holde sandet væk fra havnen, men det er fritidsfiskernes eget ansvar, at holde deres både rene og frie for sand, siger direktøren.

Læs også Redningshelikopter fra Aalborg redder nødstedt kvinde i Skagerak

Det betyder, at fritidsfiskerne ved Jollehavnen må fortsætte med at skovle sand væk fra deres både.

Stort set alle både på Jollehavnen ved Redningsstationen i Hirtshals er sandet til. Foto: Sophie Schou Jensen

Der er sand overalt på Jollehavnen. Foto: Sophie Schou Jensen