LIGE NU:

Hirtshals er klar til 100 års folkefest

Torvet i Hirtshals omdannes lørdag til en stor festplads, når byen fejrer sit 100 års byjubilæum.

Hirtshals er med sine 100 år den yngste by i Hjørring Kommune. Byen er opstået omkring havnen, som blevet bygget i perioden fra 1919-1931.

- Den blev grundlagt af Steen Eiler Rasmussen. Han lavede et oplæg til en by med 70.000 indbyggere. Det tog sit fart fra 1919. Det var samme år, som havnebyggeriet blev vedtaget, fortæller John Kongerslev, som er koordinator for det store byjubilæum. 

Selv om havnen kom og blev et vigtigt omdrejningspunkt for udviklingen i Hirtshals, så udviklede byen sig aldrig til at blive en by med mange tusinde indbyggere, og i dag bor der knap 6.000 i Hirtshals.

John Kongerslev er af dem. Han er født og opvokset i Hirtshals. Familien slog sig ned i Hirtshals for fem generationer siden.

- Min tipoldefar flyttede til Hirtshals fra Himmerland, så min familie må være nogle af dem, som boet længst i byen, siger John Kongerslev. 

100 års dagen fejres fra morgenstunden. Dagen starter med morgensang Ved Trappen, og herefter er der gratis morgenmad til borgerne i byen i teltet på torven. 

- Vi hejser flaget, og det håber vi også, at mange borgere gør hjemme i haven, siger John Kongerslev.

Jubilæumsfesten varer hele dagen og byder på en række aktiviteter og musikalske indslag, og så kan man også på torvet se byens klenodier. De gamle tågehorn som stod ved Hirtshals Fyr indtil 1958 og tudede til skibene. 

Torben Vandsted fra Hirtshals Fyr ved de gamle tågehorn.
Torben Vandsted fra Hirtshals Fyr ved de gamle tågehorn.
Foto: Hans Christian Lauritsen

Hornene står normalt ved Fyret i Hirtshals, men i anledningen af 100 årsdagen køres de ned til byen.

- Alle folk i Hirtshals kan stadig huske at hornene tudede heroppe fra Fyret. Det var et enormt brøl det gav. Det var så man var ved at blæse i havet, siger Torben Vandsted fra Hirtshals Fyr.