LIGE NU:

Hirtshals Havn mærker pres fra flygtninge

Hirtshals Havn bruger stadig flere ressourcer på at skærpe sikkerheden, ikke mindst på grund af et stigende pres fra flygtninge, der forsøger illegalt at krydse landegrænser via færge.

- Det, vi oplever er, at presset bliver større, efter der er sket ændringer andre  steder i Europa, Den Engelske Kanal er blevet lukket mere til .  De væsentlige havne  på de korridorer, som flygtninge tager, de mærker det pres, der er, siger Jens Kirketerp Jensen, direktør Hirtshals Havn.

Senest natten til lørdag forsøgte fem uledsagede drenge at smugle sig ombord på Smyril Lines færge Norröna, der lørdag formiddag lagde til kaj i Hirtshals. Færgen sejlede til Færøerne lørdag eftermiddag og videre derfra til Island. Men de fem drenge, der er fra Marokko, kom aldrig så langt.

Massiv videoovervågning afslørede, at drenge var kravlet over hegnet og ind på færgeområdet, og politiet blev tilkaldt.

De fem drenge blev fundet gemt i en campingvogn af en hundepatrulje og derefter anholdt.

De har til Nordjyllands Politi forklaret, at de ville til Island for derefter at sætte kurs mod Canada.

De seneste ti måneder har Nordjyllands Politi registreret 27 personer, der alle har forsøgt at smugle sig ud af landet via færger i Hirtshals. 23 af dem er aldrig nået ombord på færgen, mens fire personer er lykkedes med at smugle sig ombord, men er blevet afsløret på færgen.

- Det er alvorligt for havnene, for flygtninge og de rederier, der sejler – derfor gør vi alt for at dæmme op for det her, vi intensiverer løbende sikkerheden med flere kameraer, forklarer havnedirektøren og tilføjer, at han mener, nattens hændelse er et bevis på, at havnens sikkerhed gør, at man fanger dem, der uretmæssigt forsøger at komme ombord på færgen.

I Frederikshavn kender man også til problemet med udlændinge, der illegalt forsøger at krydse grænsen. Derfra  har et ukendt antal personer gemt sig under lastbiler på vej ombord på en af Stena Lines færger,  men rederiet har siden indførelsen af paskontrol til Sverige øget vagtberedskabet, og det synes at have lagt en dæmper på lysten til at forsøge sig som blind passager ad den rute. I hvert fald meddeler direktør for Frederikshavn Havn, Mikkel Seedorf Sørensen, at han ikke har kendskab til lignende tilfælde som i Hirtshals inden for de seneste måneder.

Til gengæld er det nu hver uge, at politiet noterer, at en eller flere personer forsøger at smugle sig ud af landet fra Hirtshals. Ikke mindst Smyril Lines skib, der hver lørdag sejler ruten fra Hirtshals til Færøerne og Island, er attraktiv at komme ombord på for flygtninge. Fra Island er der nemlig direkte forbindelse til Canada og USA.

Sikkerheden på havnen i Hirtshals er omfattet af skrappe internationale regler, og direktøren fortæller, at man fra havnens side hele tiden søger at være et skridt foran udviklingen.

- En ting er, at man forsøger at slippe inden for et hegn og bliver fanget der, men noget andet er, at hvis de har onde hensigter mere end bare at ville til et andet land, så er det vores opgave at pågribe dem på forhånd, inden de kommer ombord. Så derfor har vi en meget stor opgave i hele tiden at være på forkant med det, der sker, siger Jens Kirketerp Jensen.