Hjørring Kommune sætter ind over for sårbare unge
Hver fjerde ung, der er med i forsøgsordning om gratis psykologhjælp, har brug for flere psykologtimer eller bliver sendt videre til psykiatrisk behandling.
Hver fjerde af de omkring 90 unge, der er blevet tilbudt gratis psykologhjælp, er så hårdt ramt på psyken, at de fem gratis timer med psykolog slet ikke er nok. De bliver sendt videre til en anden form for psykologisk udredning eller direkte henvist til psykiatrisk behandling. Hovedparten af de unge har dog ikke brug for yderligere psykologisk hjælp efter de fem samtaler.
Det er status ti måneder efter, Hjørring Kommune indførte tilbud om op til fem gratissamtaler med en psykolog for unge mellem 15-25 år.
- Det var vores fornemmelse, at adskillige unge gik, og går, rundt med psykiske udfordringer, der hindrer dem i at få et godt liv med sociale relationer, hvilket ofte også medfører afbrudte uddannelses- eller beskæftigelsesforløb. Vi kan efter det første år konstatere, at det var mere end en fornemmelse, idet ca. 90 unge indtil videre, er visiteret til tilbuddet om samtale med en psykolog, siger Thomas Klimek (Socialdemokratiet), der er formand for arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalget i Hjørring Kommune.
Han mener, at forsøget, der sidste år kostede kommune 250.000 kroner, virker helt efter hensigten, og han er glad for, at der også allerede er sat et tilsvarende beløb af på budget 2018 til de sårbare unge.
Typisk er det en lærer, der har en opfattelse eller en fornemmelse af, at en ung kan have brug for hjælp af psykologisk karakter, der så via UU-vejlederen får vist den unge videre til det særlige tilbud om gratis psykologhjælp.
Og der er ikke langt fra tanke til handling, for inden for blot ti dage er den unge i gang med den første samtale.
- Forebyggelse er fuldstændig altafgørende, hvis ikke psykisk sygdom skal forpeste resten af de unges voksenliv. Kommunalt kan vi tage nogle beskedne skridt ved at tilbyde vores unge en tidlig indsats, hvor de ikke skal bekymre sig om økonomi og andet, siger Thomas Klimek.
Og økonomi skal kommunens skoler og uddannelsesinstitutioner heller ikke bekymrer sig om - i hvert fald ikke i den anledning. For ligesom psykologtilbuddet er gratis for de unge, så er det heller ikke noget, uddannelsesinstitutionerne bliver opkrævet penge for. Puljen til psykologhjælpen kommer centralt fra kommunekassen, og det har været vigtigt, understreger Thomas Klimek.
- Mange uddannelsesinstitutioner har i dag ikke psykologer på grund af de besparelser, de har været igennem de seneste år. Det er klart, når der skal spares, så er det sådan noget som psykologhjælp, der ryger først, så der er penge til undervisningen, men tilbuddet her koster ikke uddannelsesstederne noget - og det ligger iøvrigt rent fysisk heller ikke på skolerne i kommunen, hvilket også er vigtigt i forhold de unge. Det er altså ikke noget, de over for klassekammerater behøver gå at skilte med, hvis de ikke vil, at de går til psykolog, forklarer Thomas Klimek.
Det var vores fornemmelse, at adskillige unge gik, og går, rundt med psykiske udfordringer, der hindrer dem i at få et godt liv
Thomas Klimek, Socialdemokratiet, fmd. arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalget, Hjørring Kommune
Forebyggelsesstrategien er et element i den helhedstankegang, der også ligger til grund for Hjørring Kommunes succesfulde arbejdsmarkedsstrategi, hvor det på kort tid og med et målrettet personligt fokus på den enkeltes situation og behov, er lykkedes at få flere borgere fra passiv forsørgelse.