LIGE NU:

Hvor er mine får?

En fåreavler i Lønstrup har fået stjålet så mange får de seneste år, at han nu tager sine dyr hjem til privaten og sætter hunden til at holde vagt.

Tyverierne begyndte i november 2015, da 20 får forsvandt fra Bent Lykkegaards mark i klitlandskabet ved foden af Rubjerg Fyr. Nøjagtig et år senere tog tyvene 37 får fra hans mark. 

- Jeg gik en hel uge og råbte og kaldte på dem, før jeg meldte det til politiet. Jeg ville jo ikke være til grin og melde tyveriet, bare fordi et par får var væk, men de kom aldrig tilbage, og så var jeg sikker på, at de var stjålet. Politiet kunne ikke gøre andet end at opfordre folk via facebook til at melde sig, hvis de havde observeret noget mistænkeligt, siger Bent Lykkegaard.

Han har ingen anelse om, hvem der har taget hans får.

- Jeg tror dog, at det er organiseret kriminalitet, når så mange bliver stjålet på én gang. Danskere har jo ikke spist får i hundrede år, men derfor kan det godt være danskere, der står bag tyveriet, og derefter kommer de slagtede får ud i et netværk af kriminalitet og videresolgt, siger Bent Lykkegård.

De stjålne får bar alle lammefostre, men de tusindvis af kroner, som fårene repræsenterer, er ikke det største tab for Bent Lykkegaard.

- Det værste er ikke de tusindvis af kroner, jeg har tabt. Jeg har det rigtig skidt med, at mine husdyr bliver taget fra mig. Hele familien kender jo hele vores fårefamilie. Jeg kender hver enkelt hoved på dem og har det dårligt med, at mine dyr formentlig er blevet sendt til et skummelt, uautoriseret slagtehus, siger Bent Lykkegaard.

Det omfattende fåretyveri i det nordjyske klitområde kommer bag på Dansk Fåreavl.  

- Det er jo desværre noget, som vi ser over hele landet, men vi ser det ikke så slemt som her i det aktuelle tilfælde. Det er helt utroligt, at man kan stjæle så mange får fra én fåreavler, men vi ved også, at der er et mørkemarked for kød. Fødevarestyrelsen finder jo jævnligt illegale slagterier, og man må næsten formode, at den nordjyske fåreavlers dyr er kommet sådan et sted hen, siger Bjarne Wohlfahrt, formand for Dansk Fåreavl.

Nordjyllands Politi opfordrer folk til at henvende sig, hvis de har nogen mistanke om, hvad der er foregået ude i klitlandskabet ved Rubjerg Fyr.

- Så vil vi meget gerne vide det, og så vil vi gerne efterforske det, siger Kenneth Ginnerup, politikommissær ved Nordjyllands Politi i Hjørring.

Bent Lykkegaard tager sine forholdsregler i år og bringer fårene tættere på privatboligen.

- Og så sætter jeg min hund, Bassi, til at vogte dem, siger han. 

Fåreavler i Lønstrup udsat for omfattende tyveri af får to år i træk