Foto: Iben Hedemann

Indbrud i Tårs: Nu har de oprettet et privat vagtværn

Tårs har i den seneste tid haft ekstraordinært mange indbrud. Det har ført til oprettelsen af en privat vagtpatrulje til at holde øje med mistænkelige personer

Anne Dietz Munch og hendes familie havde indbrud i deres hjem i Tårs ved højlys dag for uge siden.

- Først blev jeg chokeret. Så blev jeg ked af det og ringede til min mor og græd. Og så blev jeg vred. Hvorfor skal de komme her og bryde ind. Vi har da små børn. Det er deres hjem, hvor de skal føle sig trygge, siger Anne Dietz Munch.

Samme dag var der to andre indbrud i Tårs. En anden borger i byen, David Mertz, blev så bekymret, at han nu har oprettet en facebookgruppe for at bekæmpe indbrudstyvene.

Læs også Flere borgerværn skyder op i ThyMors – Politiet advarer

Vagtpatruljen er særlig opmærksom på en udenlandsk registreret varevogn med grøntsagslogo, som holdt i villakvarteret i dagene op til de tre seneste indbrud.

- Men det er blot et enkeltstående tilfælde. Generelt er det det seneste halve års tid eskaleret med indbrud her og også i Hjørring, Sindal og Lendum. Der er mange af byerne her omkring, der oplever mange indbrud. Det gør jo alle folk nervøse, siger David Mertz.

På bare et døgn har 300 borgere meldt sig til at gå vagt. David Mertz har allerede lavet en plan for patruljering både om dagen og i de mørke timer.

- Vi ved, at vi skal være forsigtige. Vi vil for eksempel aldrig gå alene, for det kan være farligt at tage en indbrudstyv på fersk gerning. Men vi kan da blive nødt til at foretage en civil anholdelse, siger initiativtageren til det private vagtværn.

Læs også Nordjyllands Politi: 11 indbrud på tre dage

Vicepolitiinspektør Poul Severinsen synes, det er i orden, at borgerne holder øje med hinandens hjem. De skal bare ikke agere politi.

- Det er bedst at tilkalde politiet, men en civil borger kan da ligesom politiet komme i en situation, hvor der skal foretages et hurtigt skøn. Man skal passe på og tænke sig grundigt om, når man skal til at anvende en eller anden form for magt. I visse situationer vil dog være i orden, at man holder fast i en indbrudstyv, hvis der skal foretages en civil anholdelse, siger vicepolitiinspektør Poul Severinsen.

Her kan se, hvad der har fået familien i Hjørring til at tage sagen i egen hånd. 

02:52 Luk video